Bazilica Sfântul Petru, expusă virtual prin intermediul a 400.000 de fotografii
Bazilica Sfântul Petru din Roma va fi dezvăluită pe un portal virtual, datorită utilizării a 400.000 de fotografii ale monumentului cu ajutorul inteligenței artificiale, potrivit unui proiect prezentat la Vatican.
Începând cu 1 decembrie, vizitatorii site-ului bazilicii (https://www.basilicasanpietro.va/fr.html) vor putea descoperi o reconstituire a evoluției bazilicii de-a lungul timpului, din epoca romană până în prezent. În plus față de acest site, vizitatorii vor aprofunda istoria bazilicii în sălile de expoziție din interior.
Portalul va oferi, de asemenea, un tur virtual al acestui monument, care va împlini 400 de ani în 2026, cu posibilitatea de a explora atât grotele Vaticanului, cât și magnificul dom al clădirii.
Microsoft a reconstruit detaliile de arhitectură, pictură și sculptură
Pentru a duce la bun sfârșit acest proiect, Vaticanul a apelat la serviciile companiei americane Microsoft, care a reconstituit fiecare detaliu al arhitecturii, picturilor și sculpturilor din 400.000 de fotografii realizate de drone.
Această muncă, care a durat doi ani, a dus la construirea unui „geamăn digital”, a declarat președintele Microsoft, Brad Smith, într-o conferință de presă, salutând-o ca fiind „unul dintre cele mai mari proiecte de acest gen”.
El a adăugat că inteligența artificială a permis să se exploateze „cantitatea enormă de informații” conținute în cele 400 000 de fotografii realizate de drone pentru a reconstitui acest „patchwork uriaș”.
Scopul proiectului este de a „decodifica pentru omul contemporan, cu ajutorul tehnologiilor digitale, împletirea dintre istorie, artă și spiritualitate care fac din bazilică un loc unic în lume”, a explicat cardinalul Mauro Gambetti.
Pe lângă turul virtual al monumentului, site-ul va oferi vizitatorilor posibilitatea de a rezerva o vizită în funcție de gradul de ocupare, milioane de pelerini fiind așteptați la Roma pentru Anul Jubiliar 2025, an sfânt proclamat de Papa Francisc.
Cu o suprafață de 2,3 hectare și o capacitate de peste 60.000 de persoane, Bazilica Sfântul Petru din Roma este cea mai mare biserică catolică din lume. Aflată în patrimoniul mondial UNESCO, ea adăpostește mormântul Sfântului Petru, care, conform tradiției catolice, a fost primul episcop al Romei și, prin urmare, primul papă.
Construcția sa, pe locul vechii bazilici Vatican, construită sub împăratul Constantin I, a început în 1506 și a fost finalizată în 1626. Cei mai importanți arhitecți ai săi au fost Bramante, Michelangelo, Maderno și Bernini.
Foto credit: Basilica Sfântul Petru, Roma, curatorial.ro