Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial  /  Artǎ   /  Personaje și obiecte din capodopere ale artei plastice, numărate cu ajutorul AI
perspectiva de un amfiteatro romano, museo del prado

Personaje și obiecte din capodopere ale artei plastice, numărate cu ajutorul AI

Modele de Inteligență Artificială sunt folosite pentru decodarea operelor de artă, pentru stabilirea autorilor chiar și, mai nou, pentru a număra personajele și obiectele introduse de pictori în lucrările lor.

Creierul uman poate percepe rapid un număr de elemente, dar doar până la un anumit punct. Având în vedere mulțimile redate în tablouri monumentale din colecția marilor muzee, unele au decis să ceară ajutorul AI.

Museo del Prado din Madrid folosește acum Inteligența Artificială pentru a număra câți oameni și câte obiecte se află în tablourile sale, în noul proiect intitulat „Numărând Prado/ Contar el Prado”.

Instituția a lansat o analiză pentru a determina numărul de persoane care populează picturile aglomerate, cum ar fi „Perspectiva de un amfiteatro romano”, de Viviano Codazzi (1604 – 1670), în care o mulțime de spectatori umple tribunele Colosseumului.

Muzeul a colaborat cu compania spaniolă Sherpa.ai pentru a se ocupa de această sarcină. Cu ajutorul start-up-ului, a dezvoltat un algoritm pentru a identifica și lista obiecte și persoane dintr-o serie de lucrări.

Muzeul adresează întrebări pe rețelele sale de socializare legat de enumerarea sau compararea cu singurul scop de a continua să încurajeze
atenția și răbdarea publicului. Printre lucrările selectate se numără „Sfânta Ursula cu unsprezece mii de fecioare”, „Pajiștea Sfântului Isidor” și „Fiestas del Ommegang en Bruselas”. Este vorba despre sute și mii de personaje și obiecte.

Prado speră că știind exact câte persoane sunt în aceste scene aglomerate ne va ajuta să înțelegem mai bine aceste picturi și modul în care artiștii foloseau cantități mari și repetiția în lucrările lor.

Foto: „Perspectiva de un amfiteatro romano”, Domenico Gargiulo (autor al figurilor) și Viviano Codazzi (autor al arhitecturii); Museo del Prado

nl image

Descoperă arta alături de noi – abonează-te acum!

Artă, artiști, frumusețe și istorii inedite..
Abonează-te la newsletter pentru o selecție curatoriată de povești din lumea artei și a frumuseții care ne înconjoară.

Nu trimitem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.