Beirut Museum of Art, o nouă eră pentru arta modernă și contemporană în capitala libaneză
Lucrările de construcție pentru Beirut Museum of Art (BeMA) au început la finalul lunii februarie, iar edificiul ce marchează o nouă eră pentru arta modernă și contemporană în capitala libaneză este așteptat să fie finalizat în 2026.
Proiectul se afla în așteptare de șapte ani. Clădirea este construită în apropierea Muzeului Național al Beirutului, pe un teren donat de Saint Joseph University, și va găzdui colecții adunate de Ministerul libanez al Culturii, precum și artă regională și internațională.
Colecția va însemna aproximativ 2.000 de lucrări de artă, care au fost strânse de când Libanul a devenit stat independent. Sunt în principal picturi, sculpturi și lucrări pe hârtie ce datează începând cu 1950. Operele sunt semnate de exponenți ai modernismului libanez precum Khalil Zghaib, Yvette Achkar și Shafic Abboud, care au ajutat la definirea unui expresionism abstract regional. Cele mai multe dintre lucrări nu au fost accesibile publicului până în prezent, iar cele care au fost expuse au ajuns în cinci spații, inclusiv în Palatul Prezidențial și în birouri ale Ministerului Culturii.
Un acord pe termen nedeterminat a fost semnat de Guvern și BeMA, marcând deschiderea muzeului ca prima dată când colecția va sta în același loc pentru public.
Proiect de cel puțin 50 de milioane de dolari
Proiectul este inițiat de Beirut Museum of Art Association, înființată în 2015 de Association for the Promotion and Exhibition of the Arts din Liban. Grupul plănuiește să finanțeze proiectul din surse private și, deși nu a fost comunicată o sumă exactă privind costul construcției, unul dintre membrii consiliului a declarat că este nevoie să fie strânși cel puțin 50 de milioane de dolari, potrivit artnews.com.
Criza economică actuală din Liban și instabilitatea politică îngreunează eforturile pentru crearea de oportunității pentru dezvoltarea unor proiecte artistice. Din acest motiv, construcția BeMA a fost amânată de mai multe ori până acum.
Muzeul a fost proiectat de arhitectul Amale Andraos, co-fondator al WORK Architecture Company (WORKac) și decan la Graduate School of Architecture Planning and Preservation de la Columbia University.
Edificiul va avea 12.000 de metri pătrați, dintre care 2.700 de metri pătrați vor fi reprezentați de spații de expoziție. Va exista și o promenadă verticală, iar muzeul se dorește a fi „o comunitate, nu un templu”, după cum a spus Rita Nammour, co-fondator BeMA.
În plus, vor exista spații de lucru, studiouri ce vor putea fi folosite de artiști locali, și vor avea loc cursuri de artă, ce vor fi acreditate de Universitate.
Credit foto: WORKac