
Bienala Art Encounters 2025 – Zeci de artiști, memorie colectivă și 21.000 de vizitatori
Cea de-a șasea ediție a Bienalei Art Encounters de la Timișoara s-a încheiat după șase săptămâni de evenimente și expoziții, desfășurate în perioada 30 mai – 13 iulie, înregistrând mai mult de 21.000 de vizitatori în expoziții și alte câteva mii care au văzut lucrările de artă din spațiul public, într-un dialog despre memorie, prezent și posibilitățile imaginației colective de a proiecta noi scenarii despre viitor.
Sub tema „Bounding Histories. Whispering Tales”, bienala a activat trei spații care poartă amprenta istoriei Timișoarei și le-a expus publicului într-o nouă perspectivă prin intermediul artei contemporane: Comenduirea Garnizoanei – fost edificiu militar, FABER – fostă fabrică de săpunuri, și sediul Fundației Art Encounters, un spațiu cu istorie industrială și educațională.
Curatoriată de Ana Janevski și Tevž Logar, ediția din 2025 a reunit 64 de artiști din peste 30 de țări, oferind un cadru de explorare colectivă a istoriei și a provocărilor societății contemporane printr-o diversitate de practici artistice. Prezența unor nume internaționale remarcabile precum Marina Abramović & Ulay, Joan Jonas, Oscar Murillo, Teresa Margolles și Kapwani Kiwanga, alături lucrări noi ale artiștilor emergenți și consacrați din România și Republica Moldova precum Loredana Ilie, Alle Dicu, Christine Cizmas, Ana Adam, Lorena Cocioni, Silvia Moldovan și Pavel Brăila, dar și de opere produse de artiștii internaționali Bora Baboci (Albania), Hassan Khan (UK) și Nora Turato (Croația) special pentru bienală, a consolidat poziția evenimentului ca platformă de dialog între scenele artistice locale și globale.
Trecut și prezent, în 125 de evenimente
Cele trei spații au inspirat firele tematice propuse de curatori, legând trecutul de prezent prin intermediul artei.
Programul public a fost cel mai amplu de până acum, cuprinzând peste 125 de evenimente în cadrul My Art Encounters – tururi ghidate de mediatorii bienalei, artist walks – tururi ghidate de artiștii din bienală, cursuri de introducere în arta contemporană alături de Maria Sârbu, dezbateri ale conținutului expozițiilor cu Mihai Toth, ateliere pentru copii susținute de artiști și mediatori specializați, lansări de carte și lecturi performative, în parteneriat cu La Două Bufnițe, precum și tururi istorice ale orașului.
O componentă valoroasă a programului a fost reprezentată de momentele de artă performativă: de la performance-urile Christinei Cizmaș din Comenduirea Garnizoanei, care au deschis și încheiat parcursul instalației sale și coregrafia vie de acțiuni simultane concepute de Manuel Pelmuș în cele trei spații expoziționale, la negocierea subtilă între artist și public realizată timp de două zile la finalul Bienalei de coregrafa Moriah Evans și performance-ul subversiv de stand-up comedy al Milei Panić. Aceste momente au punctat experiențe personale ale ecourilor temei „Bounding Histories. Whispering Tales”.
Mai mult de 5.000 de elevi
O misiune a acestei ediții a fost facilitarea accesului la arta contemporană ca instrument de dezvoltare și învățare. Întâlnirile săptămânale cu prof. Maria Sârbu și artisul Mihai Toth au adunat mai mult de 100 de persoane dornice să între în universul artei contemporane, iar programul My Art Encounters pentru școli a reunit peste 5.000 de copii în expozițiile bienalei, de la clasele primare până la liceu.
Seria de evenimente muzicale și DJ set-uri organizate alături de Ploom România, care au animat serile de sâmbătă din cadrul bienalei au mizat pe activarea spațiului expozițional din Comenduirea Garnizoanei ca loc pentru comunitate. Au urcat pe scenă reprezentanți ai scenei muzicale locale, alături de care am adăugat un nou strat ecourilor artei contemporane în oraș.
Alături de acest program, platforma complementară a acestei ediții a Bienalei Art Encounters a fost dedicată comunității colecționarilor privați de artă din România. Expoziția „Publicul privat”, curatoriată de Mihnea Mircan și prezentată la Galeria Jecza, a fost organizată de Asociația Art Collect între 30 mai și 13 iulie, și a cuprins lucrări din cinci colecții private din România. Platforma complementară a Bienalei propune, cu fiecare ediție, să promoveze diversele forme prin care actori publici și privați contribuie la promovarea artei contemporane.