Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Bienala de Artă de la Veneția: 322 artiști invitați, 90 de participări naționale, 30 evenimente colaterale
bienala arta 2024, foreigners everywhere

Bienala de Artă de la Veneția: 322 artiști invitați, 90 de participări naționale, 30 evenimente colaterale

Bienala de Artă de la Veneția de anul acesta a invitat 322 de artiști, 90 de țări și-au anunțat participarea și vor fi organizate 30 de evenimente colaterale.

Cea de-a 60-a Expoziție Internațională de Artă, intitulată „Stranieri Ovunque / Foreigners Everywhere”, va fi deschisă publicului din 20 aprilie până în 24 noiembrie 2024, la Giardini și Arsenale. Este curatoriată de Adriano Pedrosa și organizată de La Biennale di Venezia. Avanpremiera va avea loc în zilele de 17, 18 și 19 aprilie, iar ceremonia de premiere și inaugurarea vor avea loc în 20 aprilie 2024.

Neutralitatea emisiilor de carbon

La Biennale di Venezia a lansat în 2021 un plan de reconsiderare a tuturor activităților sale în lumina principiilor recunoscute și consolidate ale sustenabilității mediului.

Pentru anul 2024, obiectivul este de a prelungi certificarea de „neutralitate a emisiilor de carbon” obținută în 2023 pentru activitățile programate de La Biennale: cea de-a 80-a ediție a Festivalului Internațional de Film de la Veneția, Festivalurile de Teatru, Muzică și Dans și, în special, cea de-a 18-a Expoziție Internațională de Arhitectură, care a fost prima mare expoziție din această disciplină care a testat în teren un proces tangibil de obținere a neutralității în materie de carbon – reflectând și ea însăși asupra temelor de decolonizare și decarbonizare.

Expoziția internațională a curatorului

Expoziția va avea loc în Pavilionul Central (Giardini) și în Arsenale și va cuprinde două secțiuni: Nucleo Contemporaneo și Nucleo Storico. În total, anul acesta sunt invitați 322 de artiști (în afara celor care reprezintă pavilioanele naționale), față de 213, anul trecut.

Bienala de Artă 2024 a favorizat artiști care nu au participat vreodată la expoziția internațională – deși o parte dintre ei au fost prezentați într-un pavilion național, într-un eveniment colateral sau într-o ediție anterioară a expoziției internaționale. O atenție deosebită este acordată proiectelor în aer liber, atât în Arsenale, cât și în Giardini, unde este planificat un program cu evenimente în weekendul de avanpremieră și de închidere a celei de-a 60-a ediții.

„Stranieri Ovunque”, titlul celei de-a 60-a Expoziții Internaționale de Artă – La Biennale di Venezia, este extras dintr-o serie de lucrări începute în 2004 de colectivul Claire Fontaine, înființat la Paris și stabilit la Palermo. Lucrările constau în sculpturi de neon în diferite culori care redau într-un număr mare de limbi cuvintele „Foreigners Everywhere”. Fraza provine, la rândul său, de la numele unui colectiv din Torino care a luptat împotriva rasismului și xenofobiei în Italia la începutul anilor 2000.

„Expresia «Stranieri Ovunque» are mai multe semnificații. În primul rând, că oriunde te duci și oriunde te afli vei întâlni întotdeauna străini – ei/ noi suntem peste tot. În al doilea rând, că, indiferent unde te afli, ești întotdeauna cu adevărat, și în adâncul sufletului, un străin”, explică Adriano Pedrosa într-un comunicat.

Artistul queer, deseori persecutat sau scos în afara legii, artistul outsider, care este plasat la marginea lumii artistice, cumva asemănător cu artistul autodidact, artistul popular și artistul indigen, deseori tratat ca străin în propriul teritoriu, sunt cele patru subiecte de interes ale acestei bienale, constituind Nucleo Contemporaneo.

Această secțiune va cuprinde un segment special în Corderie dedicat Disobedience Archive, un proiect al lui Marco Scotini, care, începând din 2005, a dezvoltat o arhivă video axată pe relațiile dintre practicile artistice și activism. În cadrul expoziției, prezentarea Disobedience Archive este concepută de Juliana Ziebell, care a lucrat și la arhitectura expozițională a întregii expoziții internaționale. Această secțiune este împărțită în două părți principale, special concepute: Activismul din diaspora și Nesupunerea de gen. Disobedience Archive va include lucrări realizate de 39 de artiști și colective între 1975 și 2023.

Nucleo Storico reunește lucrări din America Latină, Africa, Orientul Mijlociu și Asia din secolul XX. O serie de săli vor găzdui lucrări din aceste teritorii, ca un eseu, un proiect, un exercițiu curatorial speculativ care încearcă să pună sub semnul întrebării limitele și definițiile modernismului.

Participări naționale

Bienala va include 90 de participări naționale în pavilioanele istorice din Giardini, din Arsenale și din centrul orașului Veneția.

Patru țări vor participa pentru prima dată la Bienala de Artă: Republica Benin, Etiopia, Republica Unită a Tanzaniei, Republica Democrată Timor Leste.

Nicaragua, Republica Panama și Senegal participă pentru prima dată cu un pavilion propriu.

Pavilionul italian de la Tese delle Vergini din Arsenale este curatoriat de Luca Cerizza. Proiectul „Due qui / To Hear” al artistului Massimo Bartolini include contribuții special create de muzicieni și scriitori.

Pavilionul Sfântului Scaun va avea loc anul acesta în închisoarea pentru femei din Veneția, pe insula Giudecca. Expoziția, intitulată „With my eyes”, este curatoriată de Chiara Parisi și Bruno Racine.

Orașul Veneția participă cu un pavilion propriu, Pavilionul Veneția, la Giardini de Sant’Elena.

România va fi reprezentată de proiectul „Ce este munca/ What Work Is”, de Șerban Savu, artist clujean, reprezentat de galeria Plan B. Acesta va fi expus în pavilionul național din Giardini și la Noua Galerie a Institutului Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția.

Evenimente conexe

Treizeci de evenimente colaterale acceptate de curator și promovate de organisme și instituții non-profit naționale și internaționale vor avea loc în mai multe spații din orașul Veneția.

Acestea oferă o gamă largă de contribuții și participări care îmbogățesc diversitatea de voci care caracterizează bienala.

Premii pentru întreaga carieră

Trofeele Leul de Aur pentru întreaga carieră vor fi decernate anul acesta artistei braziliene de origine italiană Anna Maria Maiolino și artistei turce Nil Yalter, stabilită la Paris, în cadrul ceremoniei de premiere și inaugurare a Bienalei Arte 2024, care va avea loc în 20 aprilie 2024, la Ca’ Giustinian, sediul Bienalei de la Veneția.

Vor avea loc, ca în ultimii zece ani, activități educaționale, dar vor fi prezentate și proiecte speciale realizate de La Biennale di Venezia, precum și a doua ediție a Biennale College Arte (patru artiști vor primi un grant de 25.000 de euro pentru realizarea unor lucrări ce vor fi prezentate, în afara concursului, la a 60-a ediție a Expoziției Internaționale de Artă; mai mult de 150 de artiști emergenți, cu vârste sub 30 de ani, din 37 de țări din întreaga lume au răspuns apelului de participare).