Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Adriano Pedrosa, primul sud-american curator al Bienalei de Artă de la Veneția
bienala de arta, pavilion central

Adriano Pedrosa, primul sud-american curator al Bienalei de Artă de la Veneția

Adriano Pedrosa va organiza ediția din 2024 a Bienalei de Artă de la Veneția, devenind astfel primul sud-american curator al celui mai important festival de artă din lume.

Pedrosa este director artistic al Museu de Arte de São Paulo. El a demonstrat un talent deosebit pentru a rescrie istoria artei în moduri surprinzătoare și revigorante. În timp ce mulți curatori au acest obiectiv în prezent, puțini au reușit să facă acest lucru și, din acest motiv, expozițiile lui Pedrosa, cu accent pe perspectivele queer, feministe și decoloniale, au servit ca un ghid pentru mulți.

Președintele Bienalei, Roberto Cicutto, a transmis că Pedrosa este „cunoscut pentru priceperea și originalitatea arătate în conceperea expozițiilor sale cu o viziune deschisă spre contemporaneitate”.

„Mai degrabă decât să-și restrângă viziunea, el a extins-o la o dezbatere indispensabilă, astfel încât acum, mai mult ca oricând, La Biennale ar putea să se adreseze artei contemporane nu pentru a oferi un catalog al celor existente, ci pentru a da formă contradicțiilor, dialogurilor și înrudirii fără de care arta ar rămâne o enclavă lipsită de sevă vitală”, a adăugat Cicutto într-un comunicat.

De cealaltă parte, Pedrosa a spus: „Bienala este, cu siguranță, cea mai importantă platformă din lume pentru arta contemporană și este o provocare interesantă și o responsabilitate să mă angajez în acest proiect”.

pedrosa, bienala, curatorial.ro

Credit foto: Daniel Cabrel

Pedrosa, curator premiat pentru excelență

La muzeul din São Paulo, el a inițiat seria „Histórias”, expoziții apreciate care au abordat aspecte nerecunoscute ale istoriei artei, arătând modul în care artiștii au abordat timp îndelungat teme și idei care, în mare parte, au fost ținute în afara zidurilor instituțiilor tradiționale.

Adriano Pedrosa a mai organizat ediții ale Bienalei de la São Paulo, Istanbul, ale Trienalei de la San Juan și o parte din Bienala de la Shanghai 2012. Recent, el a primit Audrey Irmas Award, în valoare de 25.000 de dolari, pentru excelență curatorială din partea Centrului pentru Studii Curatoriale al Bard College.

Bienala de Artă de la Veneția 2024 va fi inaugurată în luna aprilie a acelui an, iar primele țări care și-au anunțat reprezentanții sunt Estonia (Edith Karlson), Franța (Julien Creuzet) și Lituania (Pakwui Hardware).