Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Bienala de la Veneția – Montarea pavilionului Kazahstanului, în premieră la expoziția internațională, amânată
bienala de arta, pavilion central

Bienala de la Veneția – Montarea pavilionului Kazahstanului, în premieră la expoziția internațională, amânată

Deschiderea pavilionului Kazahstanului, aflat în premieră la Expoziția Internațională de Artă – La Biennale di Venezia, a fost amânată din cauza conflictului din Ucraina.

Este prima dată când fosta națiune sovietică participă independent la Bienală. Participarea a fost anunțată în luna februarie, iar aceasta reprezintă un moment cheie pentru țara care a investit mult în agenda culturală în ciuda faptului că ea însăși e afectată de tulburări politice.

Acum, conflictul în derulare în Ucraina a provocat diverse obstacole logistice care au afectat expoziția, deoarece lucrările de artă și materialele necesare pentru instalarea pavilionului sunt blocate în tranzit, după ce au fost redirecționate, scrie artnewspaper.com.

În consecință, unele lucrări de artă ce urmau să fie prezentate în Pavilionul Kazahstanului, care se află în Spazio Arco din Dorsoduro, vor lipsi de la Veneția în zilele de avanpremieră și în prima parte a perioadei de desfășurare a expoziției. El va fi montat complet pe 17 mai.

Pavilionul va expune lucrări de ORTA, colectiv artistic înființat în 2015 din care fac parte artiștii kazahi Alexandra Morozova, Rustem Begenov, Darya Jumelya, Alexandr Bakanov și Sabina Kuangaliyeva.

Intitulată „LAI-PI-CHU-PLEE-LAPA Centre for the New Genius”, expoziția este dedicată moștenirii lăsate de Sergey Kalmykov, un pictor rus necunoscut activ în prima parte a secolului 20.

Bienala de Artă de la Veneția, o expoziție intens politizată

Bienala de Artă de la Veneția a fost înființată în 1895 ca expoziție internațională de artă în Giardini. În anii următori, pavilioane naționale au fost ridicate în grădini pentru a fi prezentată artă din diferite țări.

Intens politizată, Bienala a fost inclusiv scena unei întâlniri dintre Adolf Hitler și Benito Mussolini, în 1934.

Anul acesta, va găzdui „Piazza Ucraina”, un spaţiu care are ca scop „să ofere expunere artiştilor şi comunităţii artistice din Ucraina şi altor ţări solidare cu poporul ucrainean, după invazia brutală a acestui stat de către Rusia”.

Potrivit organizatorilor, „Piazza Ucraina” va fi un spaţiu al dezbaterilor, conversaţiilor şi al susţinerii pentru cultura ucraineană.

Din partea Rusiei, era stabilit să participe Kirill Savchenkov și Alexandra Sukhareva, însă în urma izbucnirii războiului, proiectul al cărui curator era Raimundas Malašauskas a fost retras.

Pavilionul rus a fost construit în 1914 de Alexei Shchusev, care mai târziu a proiectat mausoleul lui Lenin.

România, prezentă de mai bine de un secol la Bienală

„Tu ești un alt eu – O catedrală a corpului”, proiect semnat de Adina Pintilie, reprezintă țara noastră la cea de-a 59-a ediție a Expoziției Internaționale de Artă – La Biennale di Venezia.

Curatorii proiectului sunt Cosmin Costinaș și Viktor Neumann.

„Tu ești un alt eu – O catedrală a corpului/ You Are Another Me – A Cathedral of the Body” reprezintă o nouă etapă a procesului de cercetare, în mai multe limbaje și discipline artistice asupra intimității și corporalitpății, început de Adina Pintilie în 2010. Faza anterioară a acestuia a fost reprezentată de lungmetrajul „Nu mă atinge-mă/ Touch Me Not”, premiat în 2018 cu marele trofeu la Festivalul de Film de la Berlin.

România participă de peste un secol la acest eveniment, iar din 1924 e o prezență constantă.

Bienala de Artă de la Veneția are loc, după o amânare de un an, în perioada 23 aprilie – 27 noiembrie 2022.