Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Bienala de la Veneţia va găzdui „Piazza Ucraina”
curatori piazza ucraina

Bienala de la Veneţia va găzdui „Piazza Ucraina”

Bienala de la Veneţia va găzdui anul acesta „Piazza Ucraina”, un spaţiu care are ca scop „să ofere expunere artiştilor şi comunităţii artistice din Ucraina şi altor ţări solidare cu poporul ucrainean, după invazia brutală a acestui stat de către Rusia”.

Potrivit organizatorilor, „Piazza Ucraina” va fi un spaţiu al dezbaterilor, conversaţiilor şi al susţinerii pentru cultura ucraineană.

Invazia și destinul artiștilor ucraineni

Curatorii acestui spaţiu, Borys Filonenko, Lizaveta German şi Maria Lanko, vorbesc despre modul în care invazia a schimbat destinul artiştilor ucraineni.

„Mulţi au încetat să lucreze în ateliere, alţii continuă să alterneze arta cu implicarea socială sau militară, iar unii creează aproape zilnic. Pentru cei din ultima categorie, munca susţinută este un mod de a face faţă infernului pe care îl vedem la ştiri”, declară aceştia.

Potrivit curatorilor, aceste lucrări sunt mai mult decât produse artistice, sunt dovezi, documentări ale unor stări de spirit.

„Poate aceste lucrări au devenit deja cea mai sinceră şi cea mai de netăgăduit formă de documentare a experienţei: o experienţă a traumei, a furiei şi în acelaşi timp a curajului pur”, adaugă ei. Astfel, pentru aceste lucrări era nevoie de un spaţiu de întâlnire, de o „piazza”.

Spaţiul a fost conceput de Dana Kosmina, artistă şi architectă şi „ilustrează echilibrul dintre stabilitate şi fluiditate”. „Piazza Ucraina” este construită în jurul unui monument acoperit cu saci de nisip, o practică folosită de autorităţile locale din ţară pentru a proteja operele de patrimoniu de atacuri armate.

Cea de-a 59-a ediție a Expoziției Internaționale de Artă – la Biennale di Venezia, cu tema „The Milk of Dreams/ Il latte dei sogni” (laptele viselor, n.r.), va avea loc în perioada 23 aprilie – 27 noiembrie.

Curatorul expoziției internaționale de artă, cea mai veche bienală din lume, este Cecilia Alemani.

La expoziție vor participa 213 artiști din 58 de țări, inclusiv trei români, pe lângă Adina Pintilie – reprezentanta României.  În expoziția centrală vor participa Alexandra Pirici, care a reprezentat România la Bienală împreună cu Manuel Pelmuș și Andra Ursuța, sculptor stabilit la New York. Separat, în Pavilionul Roma, va expune și Eugen Raportoru, curatoarea lui fiind Ilina Schileru.

În 2019, la Bienală au participat artiști din 89 de țări, iar întreaga expoziție a avut 593.600 de vizitatori.

Credit foto: labiennale.org