Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  „Brace Yourself!” a lui Banksy, vândută pentru mai mult de 2 milioane de dolari
banksy, brace yourself

„Brace Yourself!” a lui Banksy, vândută pentru mai mult de 2 milioane de dolari

Lucrarea „Brace Yourself!” a lui Banksy a fost vândută pentru 2,03 milioane de dolari, de peste trei ori mai mult decât estimarea inițială, într-o licitație unde a avut loc și o reprezentație a trupei care a inspirat creația.

Artistul anonim a creat lucrarea în 2010 pentru trupa britanică numită atunci Exit Through the Gift Shop, nume pe care el voia să îl folosească pentru filmul său documentar. Pentru a evita problemele legate de drepturile de autor, grupul a acceptat oferta lui Banksy de a-și modifica numele în schimbul unei opere create special de artist pentru trupă.

Pictura de mari dimensiuni ce reprezintă o figură sumbră care se plimbă într-o mașină de carnaval a fost cumpărată de Miguel Garcia Larios, proprietarul studioului Rcnstrct din Hollywood, în timpul unui eveniment organizat de Julien’s Auctions din Beverly Hills.

Estimarea inițială a fost de 600.000 de dolari, iar vânzarea a fost precedată de o reprezentație live a trupei Brace Yourself!, condusă de cântăreața Natalie Zalewska. Ea a declarat anterior că vânzarea a avut ca scop conservarea operei de artă drept „parte de istorie”.

Documentarul „Exit Through the Gift Shop” spune povestea lui Thierry Guetta, un francez stabilit în Los Angeles care filmează escapade artistice underground și care, mai târziu, își găsește faima cu pseudonimul Mr Brainwash.

O parte din încasările obținute din vânzarea operei de artă vor merge către organizația caritabilă pentru muzică MusiCares, care oferă sprijin pentru sănătate, financiar și reabilitare persoanelor care lucrează în acest sector.

În licitație au mai fost prezentate un print original al tabloului „Girl With Balloon” al lui Banksy, care s-a vândut cu 195.000 de dolari, și mai mult de 70 de lucrări de artă ale unor nume celebre, precum pictorul Bob Ross, actorul Jim Carrey și Dave Navarro, chitarist al trupei Jane’s Addiction. La începutul lunii martie, „Brace Yourself!” a fost expusă în vitrina Hard Rock Cafe din Piccadilly Circus, Londra.