Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  „Brancusi, la chose vraie”, de Doina Lemny – Un nou album dedicat sculptorului român, lansat la Paris
brancusi album

„Brancusi, la chose vraie”, de Doina Lemny – Un nou album dedicat sculptorului român, lansat la Paris

„Brancusi, la chose vraie”, un nou album dedicat sculptorului român, va fi lansat la Paris de istoricul de artă Doina Lemny.

Doina Lemny, specialistă în opera lui Constantin Brâncuși (1876 – 1957), reinterpretează creația și personalitatea sculptorului într-un album inedit, publicat de editura franceză de artă Gourcuff Gradenigo, potrivit unui comunicat.

Albumul cuprinde 170 de ilustrații din arhive mai puțin cunoscute și va fi lansat pe 21 iunie, la sediul Ambasadei României în Franța.

„Brancusi, la chose vraie” dezvăluie o cronologie intimă a operelor lui Brâncuși prin intermediul unor fotografii alb-negru făcute de artistul însuși, multe dintre ele inedite.

Rod al trei decenii de cercetări, această lucrare monografică pune în valoare în special specificul fotografiilor realizate de Brâncuși. „El surprinde anumite unghiuri tocmai pentru a dirija privirea celui care dorește să pătrundă secretul artistului. Brâncuși spunea că trebuie să ne uităm la sculpturile sale până când ele își dezvăluie secretul”, afirmă Doina Lemny.

Doina Lemny, specialist în sculptura secolului XX

Fost muzeograf responsabil al fondului Brâncuși de la Muzeul Național de Artă Modernă – Centrul Pompidou din Paris, Doina Lemny este istoric de artă și specialistă în sculptura secolului al XX-lea.

În Franța, a curatoriat numeroase expoziții, printre care „Matisse – Pallady și Ia românească/ La Blouse roumaine. Doi artiști sub cenzură” și „Brâncuși. Sublimarea formei”.

Este autoarea mai multor lucrări monografice precum „Brancusi, au-delà de toutes les frontières”, Fage, 2012 („Brâncuși dincolo de frontiere”), „Lizica Codréano, une danseuse roumaine dans l’avant-garde parisienne” („Lizica Codreanu, o dansatoare româncă în avangarda pariziană”), Fage, 2011, și „Brancusi. La sublimation de la forme” („Brâncuși, sublimarea formei”), Snoeck, 2019.