Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Artǎ   /  British Museum a moștenit o importantă colecție de obiecte chineze
obiect dinastia han, british museum

British Museum a moștenit o importantă colecție de obiecte chineze

British Museum este beneficiarul unei colecții importante de obiecte chineze din porțelan și jad, reprezentând „una dintre cele mai importante moșteniri” pe care a primit-o în istoria sa.

Obiectele de artă provin din colecția lui Sir Joseph Hotung, afacerist, filantrop și colecționar de artă, care a murit anul trecut.

Numele lui Hotung a fost dat cele mai mari galerii de artă chineză și sud-asiatică a muzeului, de când el a donat milioane de lire sterline pentru renovarea acesteia, după ce s-a plâns că e nevoie să ia o torță cu el pentru a o vizita, deoarece iluminatul era defectuos.

Galeria a fost deschisă de regina Elizabeth II în 1992, apoi în 2017, după lucrările de renovare.

Mai mult de 260 de obiecte, nou intrate în colecție

Moștenirea include 246 de obiecte din jad, 15 porțelanuri alb-albastre din vremea dinastiilor Yuan (1279 – 1368) și Ming (1368 – 1644) și un bust Bodhisattva, potrivit The Guardian.

Obiectele vor fi expuse public în lunile viitoare.

George Osborne, președintele comitetului de administrare al muzeului, a transmis: „Este unul dintre cele mai generoase cadouri pe care le-am primit vreodată și înseamnă că generațiile viitoare vor putea să se bucure de aceste obiecte frumoase și să învețe mai multe despre extraordinara istorie a Chinei”.

Familia Hotung a precizat: „Tatăl nostru s-a bucurat pe deplin să colecționeze și să studieze arta rafinată și era convingerea lui că arta ar trebui să fie accesibilă tuturor”.

Sute de lucrări din colecția Hotung, la licitații

Alte 400 de lucrări din colecția personală a lui Hotung vor fi vândute în licitații, toamna aceasta.

Printre ele se numără o figurină Avalokiteśvara din regatul Dali din sud-vestul Chinei. Ea va fi vândută la Sotheby’s Hong Kong și are un preț estimat între 1,5 milioane și 2 milioane de lire sterline.

O altă piesă importantă este o casetă sculptată din perioada Yongle (secolul 15), iar un fotoliu care era montat pe cai în timpul dinastiei Ming, realizat dintr-un tip special de lemn de trandafir, este estimat că va fi vândut pentru 1,5 milioane de lire sterline.

Joseph Hotung a fost și parte din consiliul de administrație al Metropolitan Museum of Art și președinte al Hong Kong Arts Development Council.

Credit foto: Sotheby’s