Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Bucureștiul interbelic imortalizat de Iosif Berman, fost fotograf al Casei Regale, în expoziție la Palatul Suțu
bucuresti

Bucureștiul interbelic imortalizat de Iosif Berman, fost fotograf al Casei Regale, în expoziție la Palatul Suțu

O expoziție cu fotografii realizate de Iosif Berman în București, la începutul secolului trecut, va fi vernisată pe 6 aprilie la Palatul Suțu. Ea va putea fi vizitată până pe 29 mai 2022.

Bucureştiul este un oraș într-o continuă schimbare, surprinsă cel mai bine de-a lungul timpului de aparatul de fotografiat. Începând cu a doua jumătate a secolului al XIX-lea, orașul se transformă într-o capitală europeană, atât la nivel social, cât și la nivel urbanistic, migrând de la orașul oriental către cel occidental, explică dr. Cezar Petre Buiumaci, muzeograf și curator.

Modificarea s-a produs în context micro, în familie, şi în context macro, edilitar-arhitectural, în care stilurile s-au succedat periodic, Capitala devenind o veritabilă școală de arhitectură.

Acest tip de devenire poate fi remarcat în imaginile surprinse de Iosif Berman (1890 – 1941), un fotograf cvasi-necunoscut până nu demult, dar care a lăsat în urma sa imagini menite să stea martore în istoria Bucureştiului interbelic.

Cele două decenii ale interbelicului bucureştean reprezintă o perioadă de transformări profunde la nivelul întregii societăți românești, iar Capitala este oglinda acestora.

Parcursul propus de Muzeul Municipiului București cu ajutorul imaginilor lui Iosif Berman trece prin ulițe întortochiate, prăvălii și piețe, case și mașini de mult uitate, parcul Carol, a cărui amenajare este legată de numele primului rege al românilor, demolările vechilor case pentru a permite întinerirea orașului, diferitele evenimente care au ținut cap de afiș în presa vremii, noul oraș, zvelt și dinamic, noile serbări care au necesitat locuri noi de desfășurare și care au reușit o revigorare culturală și economică a Capitalei aşa cum este „Luna Bucureştilor” şi noul loc de desfăşurare a acesteia – Parcul Naţional Carol al II-lea (Herăstrău), viața politică sau mai precis activitatea electorală, viața socială și obiceiurile urbane.

Cine a fost Iosif Berman

Iosif Berman, evreu din Bucovina, a cunoscut tainele fotografiei cel mai probabil la Suceava și Cernăuți, și, odată ajuns la București, a câștigat prin concurs postul de fotograf la cele mai importante reviste ilustrate.

Berman a fost un fotoreporter a cărui principală temă o reprezenta strada, evenimentele care se petreceau aici, atât cele inedite, cât și activități cotidiene, cu personaje comune. În fotografiile publicate sub semnătura sa, el a documentat diferite acțiuni care implicau mai marii vremii, de la familia regală la politicieni, de la realizări edilitare la dezastre naturale sau umane.

A plecat în Rusia în calitate de reporter de război, însă în urma Revoluției din Octombrie 1917 a ajuns la Novorossiysk, unde și-a cunoscut viitoarea soție. După periplul sovietic, a ajuns la Constantinopol, de unde a transmis imagini în calitate de corespondent al ziarului Dimineața. După cinci ani în Rusia Sovietică și doi la Constantinopol, a revenit la București unde a devenit fotograf al Casei Regale.

L-a însoțit şi pe Dimitrie Gusti în cercetările de teren pe care le-a documentat fotografic timp de mai bine de cinci ani.

Berman a fost un maestru al portretului, reușind să surprindă pe fizionomiile subiecților stări și urme ale suferințelor, dar şi un bun reporter sportiv, atingând toate genurile fotografiei şi tehnicii fotografice ale timpurilor sale, mai spune Cezar Petre Buiumaci.