Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Bucureștiul secolului XIX, reconstruit cu ajutorul fotografiilor de epocă, machetelor, planurilor și hărților de arhivă
bucuresti. o stratigrafie in harti si planuri

Bucureștiul secolului XIX, reconstruit cu ajutorul fotografiilor de epocă, machetelor, planurilor și hărților de arhivă

Expoziţia documentară „București. O stratigrafie în hărți și planuri” prezintă, între 13 septembrie și 1 octombrie, la Arcub – Hanul Gabroveni, o poveste a oraşului la mijlocul secolului XIX, prin prisma planurilor şi hărţilor existente, precum şi a câtorva imagini de arhivă, dar şi a unor machete 3D ale unor locuri şi zone astăzi dispărute sau complet schimbate.

Curatoriată de Ştefan Huţanu, arhitect şi designer 3D, împreună cu Mihai Florea, muzeograf al Muzeului Național de Istorie a României, expoziția face parte din programul „Zilele Bucureştiului”.

Baza cartografică, planul Borroczyn finalizat în 1846

„Expoziția oferă vizitatorilor o adevărată incursiune pe străzile Bucureștiului de la mijlocul veacului al XIX-lea. Orașul prinde viață prin intermediul hărților și planurilor, dar și al fotografiilor de epocă. Prin realizarea cartografică, realizată de baronul Artur Rodolf von Borroczyn, veți putea retrăi într-o atmosferă autentică de la 1846: străzi sau clădiri impozante care au rezistat până astăzi, locuri prin care au trecut mari personalități istorice, târguri aglomerate, trăsuri și calești trase de cai, evenimente și istorii captivante sunt dezvăluite prin prisma planurilor și hărților Bucureștiului de odinioară. Reconstituirea orașului de la 1846 prin intermediul unei machete la scară întregeşte experiența vizitatorilor pe întreaga durată a expoziției”, spune Mihai Florea, muzeograf Muzeul Național de Istorie a României, curatorul expoziţiei.

Expoziția are drept suport principal ilustrarea detaliată a planurilor și hărților care au surprins Bucureștiul începând de la 1864 până în prezent, baza cartografică fiind asigurată de planul Borroczyn finalizat în 1846.

Pentru a ilustra evoluţia oraşului, dar şi pentru recuperarea memoriei unor locuri care astăzi sunt aproape o legendă, vizitatorii vor avea ocazia, pentru prima dată, să urmărească în paralel planșe litografiate la 1846, cât și cele redesenate la 1915-1916 de o echipă coordonată de arhitectul șef al Capitalei, Cincinat Sfințescu.

Ilustrații de epocă realizate de primii fotografi ai Bucureștilor

Narațiunea este îmbogățită cu ilustrații de epocă realizate de primii fotografi ai Bucureștilor (Szathmary, Angerer), cu ilustrații utilizate în timpul celor două războaie mondiale de către aviația militară a combatanților și, nu în ultimul rând, de fotografii realizate de autori anonimi cu ocazia unor evenimente importante legate de orașul București.

Nu lipsesc ilustrațiile de epocă din categoria gravuri și litografii, portrete ale diverselor personaje care au influențat soarta urbei bucureștene, imortalizate în penelul artiștilor contemporani (tablouri cu ultimii domnitori ai Țării Românești – Gheorghe Bibescu, Barbu Știrbei, Al. I. Cuza, Carol I).

Panorama oraşului realizată între anii 1857-1859 de Carol Pop de Szathmary, în premieră

Expoziţia prezintă, în premieră, panorama oraşului realizată între anii 1857-1859 de Carol Pop de Szathmary, din şapte fotografii preluate cel mai probabil din Turnul Colței. Fotografiile de dimensiuni mari și calitatea imaginilor permite vizualizarea cu ușurință a multor edificii care în timp au dispărut sau și-au schimbat înfățișarea, precum Palatul Suțu şi clădirea Universităţii.

Proiectul expoziţional este organizat de Primăria Capitalei, prin Arcub – Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti, alături de Muzeul de Istorie a României și Ministerul Culturii, în parteneriat cu Muzeul Municipiului București şi Lavița Verde.

„București. O stratigrafie în hărți și planuri” poate fi vizitată în perioada 13 septembrie –1 octombrie 2023, de marţi până duminică, între orele 12.00 – 20.00, la Arcub Gabroveni, în Sala Bolților şi Sala Atelier. Biletele pot fi achiziţionate online de pe arcub.ro, Entertix.ro, Myticket.ro, în magazinele partenere și la casa de bilete Arcub (strada Lipscani 84-90).