Capodoperă a artistului suprarealist Yves Tanguy, regăsită și restaurată
Tabloul „Fraud in the Garden”, pictat în 1930 de artistul francez Yves Tanguy, considerat o capodoperă a suprarealismului, a fost dat dispărut la scurt timp după ce a fost creat și recente analize au demonstrat că el a fost în fapt restaurat în urmă cu mulți ani.
Timp de mai multe decenii, cercetătorii au considerat că pictura a fost distrusă în timpul unui raid fascist într-un cinema din Paris, unde rula un film de Salvador Dalí și Luis Buñuel, considerat subversiv. Pictura era expusă în holul Studio 28 din Montmartre, unde rula comedia suprarealistă „L’Age d’Or (1930), satiră la adresa burgheziei și cutumelor catolice. Două grupuri de simpatizanți fasciști, Liga Patrioților și Liga Antisemită, au pătruns și au atacat sala de cinema. Tot atunci a fost vandalizat și un tablou al lui Dalí expus acolo, restaurat ulterior și aflat acum la Centrul Pompidou din Paris.
În mod surprinzător și pentru cunoscătorii operei lui Tanguy, opera a fost regăsită și adusă la starea originală.
„Fraud in the Garden” a fost „ascunsă la vedere”, după cum scrie The Guardian. Pictura a fost cumpărată la o licitație, în 1985, de un colecționar francez care suspecta că lucrarea e posibil să fie cea considerată pierdută în anii 1930.
Jennifer Mass, restaurator, a analizat-o și a descoperit că pictura adusă la licitație era într-adevăr originalul. Mass a explicat faptul că tabloul a fost sfâșiat, însă a fost readus la o „condiție perfectă”. Charles Stuckey, istoric de artă care întocmește în prezent un catalog despre Tanguy, a declarat că redescoperirea tabloului este una foarte importantă.
Yves Tanguy, născut la Paris în 1900, a murit în Statele Unite 55 de ani mai târziu. Picturile lui prezintă un stil unic, ușor de recunoscut de suprarealism nonfigurativ. El a pictat mai ales peisaje vaste, abstracte, realizate în general cu puține culori. A influențat artiști ca Roberto Matta, Wolfgang Paalen și Esteban Francés, care au adoptat stilul suprarealist în anii 1930.