Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Artǎ   /  Capodopera Apollo Belvedere, restaurată în Muzeele Vaticanului
apollo belvedere musei vaticani

Capodopera Apollo Belvedere, restaurată în Muzeele Vaticanului

Reprezentanții Muzeelor Vaticanului au anunțat restaurarea uneia dintre bijuteriile colecției, o sculptură în marmură din secolul al II-lea a zeului grec Apollo, o sursă de inspirație pentru multe generații de artiști și poeți.

Experții au petrecut mai mulți ani lucrând la acest Apollo Belvedere. În special, au reparat fracturile din genunchi, au curățat culoarea crem a statuii cu ajutorul laserului și au instalat un stâlp din fibră de carbon la baza acesteia pentru a-i îmbunătăți stabilitatea.

„Această restaurare este o expresie a ceea ce ne dorim să fie Muzeele Vaticanului: un echilibru între tradiție, limbaj și cunoaștere, cu un ochi spre viitor”, a declarat Barbara Jatta, directorul Muzeelor.

Statuia nu a mai fost vizibilă din 2019, când conducerea muzeului a identificat mici fisuri în picioarele sale. Era într-o stare „incredibil de dramatică”, potrivit lui Guy Devreux, curator al atelierului de piatră și marmură al muzeului. Prin urmare, proiectul de restaurare, care a fost întrerupt timp de doi ani din cauza pandemiei, a durat mai mult decât era prevăzut. Iubitorii de artă vor fi acum încântați să redescopere acest Apollo în cea mai frumoasă lumină a sa.

Una dintre primele lucrări din muzee

Muzeele Vaticanului adăpostesc unele dintre cele mai mari opere ale Renașterii, precum și artefacte antice romane și egiptene. Acestea sunt cea mai importantă sursă de venituri a Sfântului Scaun, primind aproape șapte milioane de vizitatori pe an și generând aproximativ 100 de milioane de dolari (91,6 milioane de euro).

Printre cele mai importante sculpturi din muzee se află „Laocoön” și „The Belvedere Torso”. Pliniu cel Bătrân a descris grupul statuar „Laocoön”, descoperit în 1506, drept o capodoperă a sculptorilor din Rodos. Celebrul tors din muzee datează din secolul I î.Hr. și este semnat de sculptorul atenian Apollonios. Identitatea personajului a făcut obiectul mai multor interpretări de-a lungul secolelor. Cea mai vehiculată ipoteză este eroul grec Ajax, fiul lui Telamon, în momentul în care se gândește la sinucidere.

laocoon musei vaticani curatorial„Laocoön”, Muzeele Vaticanului, curatorial.ro

the belvedere torso musei vaticani curatorial„The Belvedere Torso”, Muzeele Vaticanului, curatorial.ro

„Apollo din Belvedere” a fost una dintre primele lucrări expuse în muzeu. Aceasta îl înfățișează pe zeul olimpian cu o musculatură delicată și părul creț, după ce a tras cu o săgeată.

Statuia, descoperită la Roma în 1489 pe Dealul Viminal, a intrat la Vatican între 1508 și 1509 la cererea pontifului Iulius al II-lea. Sculptura este o copie romană a statuii grecești originale, aceasta fiind realizată în întregime din bronz.

Foto credit: Musei Vaticani, „Apollo Belvedere”