Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Capodopera „Champ d’avoine et de coquelicots”, de Claude Monet, pentru prima dată în licitație
monet 1

Capodopera „Champ d’avoine et de coquelicots”, de Claude Monet, pentru prima dată în licitație

„Champ d’avoine et de coquelicots”, ulei pe pânză pictat în Giverny de Claude Monet în 1890, este scos pentru prima dată în licitație și este estimat la 12 – 18 milioane de dolari.

Pictura se află într-o colecție privată franceză de mai bine de un secol.

Din aceeași colecție, după câteva decenii însă, sunt scoase la vânzare două lucrări de secol 19 – „Femme et enfant sur le chemin des près, Sèvres”, de Alfred Sisley, estimat la 400.000 – 600.000 de dolari, și „Le gros arbre (environs de Gournay)”, de Jean-Baptiste Camille Corot, estimat la 200.000 – 300.000 de dolari.

sisley

„Femme et enfant sur le chemin des près, Sèvres”, de Alfred Sisley

Cele trei opere de artă sunt printre cele mai importante ce vor fi licitate în luna mai la Christie’s. Ele s-au aflat în aceeași colecție privată mai multe decenii, iar în cazul lui Monet, mai mult de un secol.

corot

„Le gros arbre (environs de Gournay)”, de Jean-Baptiste Camille Corot

Lucrări ce reprezintă principiile artistice care stau la baza Impresionismului

Despre „Champ d’avoine et de coquelicots”, pictat în apropierea casei din Giverny a artistului, șeful Impressionist and Modern Art Department de la Christie’s Paris, Antoine Lebouteiller, a spus: „Această pictură este o capodoperă care aduce la viață dezvoltarea esențială a metodei seminale a lui Monet în timpul acestei perioade determinante a practicii lui. (…) Este o onoare să administrăm acest tablou împreună cu două lucrări din aceeași colecție create de maeștri ai secolului 19 Sisley și Corot. Aceste trei lucrări, care au fost ascunse într-o colecție privată mai mult de jumătate de secol, prezintă principiile artistice care stau la baza Impresionismului”.

„Champ d’avoine et de coquelicots” a fost cumpărat inițial, de la Monet, de legendarul dealer de artă Paul Durand-Ruel, în mai 1891. În 1914, tabloul a fost achiziționat de un colecționar privat și a rămas în posesia familiei până în prezent.

„Le gros arbre (environs de Gournay)”, ulei pe pânză, a fost pictat în perioada 1865 – 1870. „Femme et enfant sur le chemin des près, Sèvres”, pictat în jurul anului 1879, se află în aceeași colecție de aproximativ 60 de ani. Acum va fi pentru prima dată scos la licitație.