Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial  /  Artǎ   /  Capodoperă de Courbet de la Musée d’Orsay, restaurată public
courbet, inmormantare la ornans

Capodoperă de Courbet de la Musée d’Orsay, restaurată public

„Un enterrement à Ornans/ Înmormântare la Ornans”, de Gustave Courbet, din colecția Musée d’Orsay este supusă unor lucrări de restaurare, la zece ani după ce muzeul parizian a întreprins același proces pentru „L’Atelier du peintre” (1855).

Pictura veche de 175 de ani redă o procesiune de înmormântare. Manifest al unei noi estetici, realismul, „Înmormântare la Ornans” – apariție scandaloasă la Salonul de la Paris din 1850-1851 – este inspirată din modele vechi, în special din marile portrete de grup olandeze pe care Courbet le-a văzut în timpul unei vizite în Țările de Jos.

Lucrarea s-a aflat în centrul colecției Musée d’Orsay de la deschiderea muzeului, în a doua parte a anilor 1980. Acum, pânza de 315×668 cm, este restaurată în văzul vizitatorilor.

Desprinde de culoare și noi margini dezvăluite

Scopul este restaurarea armoniei originale a culorilor, în măsura posibilului, și consolidarea ramei, spun specialiștii muzeului. Tabloul a rămas în mare parte neatins jumătate de secol, iar starea sa actuală „compromite interpretarea operei”. Restaurarea începe prin îndepărtarea cu atenție a murdăriei de pe suprafața tabloului, înainte de a subția treptat straturile de lac, dintre care multe au fost prost aplicate, care întunecă culorile originale ale compoziției lui Courbet.

Există și mici fisuri și desprinderi de culoare. Pânza originală nu a fost de cea mai bună calitate. Courbet a creat lucrarea în casa bunicului său din Ornans și s-a bazat pe materialele găsite acolo. Este vorba despre o țesătură grosieră, slab împletită, nepotrivită pentru a ține atât de multă vopsea. Această greutate, în plus față de instabilitatea anumitor lianți în zonele cu straturi mari de vopsea, a cauzat deja probleme în timpul lui Courbet, pictorul spunând că lucrarea e „deteriorată” în 1864.

În plus, transportul unei pânze de asemenea dimensiuni și cu așa greutate grăbește deformarea ei, iar în primii ani a fost mutată deseori. A fost donată Muzeului Luvru în 1881 și în trei decenii acolo a fost expusă și demontată de aproximativ 20 de ori.

Specialiștii de la Musée d’Orsay vor face acest lucru din nou și, astfel, vor dezvălui porțiunile de margine ale pânzei care au fost pliate la sfârșitul anilor 1800 pentru a-i restabili tensiunea. Astfel, îi va fi adaugată profunzime și, probabil, vor fi dezvăluite detalii ale mormântului pictat de Courbet.

Restaurarea urmează unui studiu realizat de Centrul Național pentru Cercetare și Restaurare din Franța, care a aplicat toate metodele moderne de imagistică în cazul tabloului „Înmormântare la Ornans”. Au fost identificate marginile ascunse și numeroasele modificări pe care Courbet le-a adus picturii într-o schiță de sub pictură. Printre acestea se numără relocarea preotului central și reducerea drastică a dimensiunii mormântului.

Credit foto: Musée d’Orsay

nl image

Descoperă arta alături de noi – abonează-te acum!

Artă, artiști, frumusețe și istorii inedite..
Abonează-te la newsletter pentru o selecție curatoriată de povești din lumea artei și a frumuseții care ne înconjoară.

Nu trimitem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.