Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Artǎ   /  Capodopera „Sărutul” a lui Klimt, vândută sub formă de puzzle în NFT pentru 3 milioane de euro
nft the kiss

Capodopera „Sărutul” a lui Klimt, vândută sub formă de puzzle în NFT pentru 3 milioane de euro

Muzeul Belvedere din Viena a pus în vânzare 10.000 de fragmente virtuale ale „Sărutul/ The Kiss”, capodopera simbolistă a pictorului austriac Gustav Klimt (1862-1918). Așa cum au mai procedat și Galeriile Uffizi și British Museum.

Opera, ce reprezintă doi amanți în tunici aurii cu motive geometrice, înlănțuiți într-o îmbrățișare senzuală, este capodopera colecțiilor Muzeului Belvedere din Viena.

Evoluția în piață a NFT-urilor – jetoane digitale care pot fi urmărite – a deschis calea unei alternative: să vândă colecționarilor fragmente virtuale dar autentice ale „Sărutului”. Ceea ce a adus cu ușurință 3,2 milioane de euro Muzeului Belvedere de Ziua Îndrăgostiților.

O mie de tesere virtuale

Primul pas al Belvedere în Metaverse „este un succes enorm”, a spus pe 14 februarie directoarea muzeului, Stella Rollig, într-un comunicat de presă.

Prima operațiune de această natură pentru instituția vieneză, vânzarea intitulată „The Kiss NFT Drop” a trecut la pragul virtual 10.000 NFT (jetoane nefungibile), adică cât mai multe obiecte virtuale cu certificat de autenticitate. Cu un mic detaliu: în loc să ofere simple reproduceri digitale oficiale, muzeul și-a imaginat un omagiu adus mozaicurilor bizantine și ortodoxe evocate de strălucitoare „Sărutului”. Fiecare NFT reprezintă astfel un mic pătrat unic al lucrării, dispersat ca un puzzle într-o mie de tesere virtuale.

Întreaga colecție de NFT-uri a fost pusă în vânzare între 9 și 14 februarie, la un preț de aproximativ 1.850 de euro (0,65 ETH) pentru o „bucată” virtuală din „The Kiss” a lui Klimt.

În cazul NFT-urilor, toate tranzacțiile sunt efectuate prin mediul virtual al blockchain-ului („blockchain”, cel al Ethereum în acest caz), tehnologie folosită și de criptomonede și care garantează transparență absolută a schimburilor. Fiecare NFT achiziționat este ales la întâmplare în timpul tranzacției din grila de 100×100 de pătrate disponibile ale lucrării.

Belvedere nu este primul mare muzeu european care intră în jocul NFT. De anul trecut, Galeriile Uffizi de la Florența au vândut o ediție virtuală autentică a „Tondo Doni” de Michelangelo. Iar British Museum a scos la vânzare, toamna trecută, ediții digitale ale gravurilor maestrului japonez Hokusai.

Foto credit: Belvedere Museum