Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Artǎ   /  Capodopere ale Renașterii din Veneția, în premieră la Paris
sfantul sebastian, andrea mantegna

Capodopere ale Renașterii din Veneția, în premieră la Paris

O colecție de capodopere renascentiste, multe dintre ele nemaivăzute în afara Italiei, a fost expusă la Paris în cadrul unei expoziții descrise ca o „experiență rară și extraordinară”, intitulată „Ca’ d’Oro, chefs-d’œuvre de la Renaissance à Venise”.

Picturile și sculpturile provin din unul dintre cele mai frumoase, dar puțin vizitate muzee din Veneția, care a fost închis pentru renovare.

Vedeta expoziției este pictura Sfântului Sebastian din secolul al XV-lea realizată de Andrea Mantegna, pictorul Renașterii timpurii – ultima lucrare a artistului care nu a părăsit niciodată nordul Italiei. Mai sunt prezentate și picturi de Tintoretto și Tițian.

Până în prezent, cele 70 de lucrări au fost expuse permanent la Ca’d’Oro din Veneția – acum închis pentru restaurare – ca parte a unei colecții moștenite de statul italian de la un pasionat de artă, Giorgio Franchetti.

Philippe Malgouyres, istoric de artă care este curatorul expoziției și curator al obiectelor de artă la Luvru, a descris expoziția de la Paris ca fiind un eveniment emoționant și rar.

„Sfântul Sebastian al lui Mantegna nu a părăsit niciodată Italia de când a fost pictat. Sunt atât de multe lucruri care se întâmplă în acest tablou, dar se știau foarte puține despre el înainte ca Franchetti să îl cumpere. Este o pictură frumoasă, dar dură. Îl arată pe Sebastian stând în picioare de bunăvoie – nici măcar legat, ci resemnat – în fața oricărui ghinion, a oricărei soarte care i-ar aduce. Este abstractizarea vieții umane și a destinului”, citează The Guardian.

Cea mai importantă lucrare a lui Andrea Mantegna

Andrea Mantegna, născut în jurul anului 1431 în apropiere de Padova, l-a pictat de trei ori pe sfântul creștin timpuriu Sebastian. Lucrarea expusă la Paris, cunoscută sub titlul „Sfântul Sebastian din Veneția”, a fost capodopera sa supremă și se afla în atelierul lui în momentul morții sale, în 1506.

Pictura prezintă „primul martiriu” al lui Sebastian, în care acesta este legat de un stâlp și condamnat să fie ucis de săgețile arcașilor, dar trăiește în mod miraculos. Istoria spune că, mai târziu, a fost omorât cu bâta și trupul său a fost aruncat într-un canal.

Se crede că Mantegna, ginerele lui Jacopo Bellini, unul dintre fondatorii stilului renascentist din Veneția, s-a angajat în realizarea acestui portret al lui Sebastian pentru unul dintre protectorii săi, dar după moartea acestuia, moștenitorii l-au scos la vânzare.

Expoziția include și un portret de Tintoretto din secolul al XVI-lea, un Titian din secolul al XV-lea, precum și lucrări de Pisanello, Alessandro Vittoria, Bartolomeo Bellano și Andrea Riccio din colecția Ca’ d’Oro.

Ca’ d’Oro, cunoscut și sub numele de Palazzo Santa Sofia sau „casa de aur”, este un palat gotic care se află pe Marele Canal. Colecția a fost organizată la începutul secolului al XX-lea de către baronul Franchetti, ultimul proprietar al palatului, care a lăsat-o moștenire statului italian la moartea sa, în 1916.

Expoziția, deschisă până pe 23 martie la Hotel de la Marine din Paris, este organizată de fundația colecției Al Thani – în colaborare cu autoritățile culturale oficiale franceze și italiene – care a preluat hotelul în cadrul unui acord pe termen lung cu guvernul francez.