Capodopere de milioane de euro de la Brukenthal, expuse în Art Safari
Cinci creații dintre cele mai valoroase lucrări de artă aflate în țară, cu o valoare de asigurare de 75 de milioane de euro, vor fi expuse timp de opt zile în cadrul Art Safari, în perioada 20 – 30 aprilie 2023.
Pictura „Omul cu tichie albastră”, de Jan van Eyck, este una dintre cele care vor putea fi văzute la București. Doar 20 de opere de Jan van Eyck (1390-1441) sunt cunoscute în lume. „Omul cu tichie albastră” provine din colecția Muzeului Național Brukenthal și, alături de ea, sosesc în Capitală capodopere de Tițian, Veronese și Hans Memling. Până acum, operele au mai călătorit doar în afara țării, pentru a fi prezentate în mari expoziții internaționale.
Expoziția temporară „Brukenthal Exclusive” de la Palatul Dacia-România va putea fi vizitată între 20 și 30 aprilie, de joi până duminică, în cadrul Art Safari, alături de patru expoziții ample de artă românească, franceză și spaniolă.
„Vedeta furtului de la Brukenthal, găsită abia după 30 de ani, se vede și la București pentru o foarte scurtă perioadă de timp. Este o colaborare unică între Muzeul Național Brukenthal și Art Safari, de care suntem foarte mândri”, a transmis Ioana Ciocan, CEO Art Safari și Comisar al României la Bienala de la Veneția.
Cinci capodopere, în exclusivitate la Art Safari
„Cele cinci lucrări cu o valoare de asigurare de 75 de milioane de euro care vor putea fi admirate la Art Safari în expoziția temporară «Brukenthal Exclusive», fac parte din expoziția permanentă «Capodopere» a muzeului din Sibiu. Recunoașterea internațională a valorii capodoperelor din colecția Brukenthal este pe măsura istoriei zbuciumate care le-a marcat. Expoziția «Capodopere» a fost inaugurată în 2006, odată cu reîntregirea colecției cu lucrările de mare valoare de care muzeul fusese deposedat de-a lungul timpului: 19 lucrări transferate în 1948 la Muzeul de Artă din București, între care Jan van Eyck – «Omul cu tichie albastră», Hans Memling – «Portret de bărbat citind» şi «Portret de femeie rugându-se», și patru lucrări recuperate dintre cele opt furate în 1968, printre care Tițian – «Ecce Homo»”, a rezumat Alexandru Chituță, managerul Muzeului Național Brukenthal.
Jan van Eyck (cca. 1390-1441) – Omul cu tichie albastră
Jan van Eyck este considerat părintele Renaşterii nordice și primul dintre marii portretişti ai Europei. Lucrarea „Omul cu tichie albastră” este singura creată de artistul flamand aflată în România și una dintre cele 20 de lucrări care i-au fost atribuite la nivel mondial.
Opera, pictată în jurul anului 1430, a fost achiziționată în secolul XVIII de baronul Samuel von Brukenthal. Multă vreme s-a crezut că a fost realizată de artistul german Albrecht Dürer, din cauza monogramei AD poate fi văzută în colțul din stânga sus. S-a dovedit însă că monograma și anul pictării sunt elemente adăugate portretului mai târziu, în secolul XVIII, probabil datorită cotei de piață ridicate pe care Dürer o avea în epocă.
Această lucrare se înscrie în seria picturilor celebre ale artistului, precum „Bărbatul cu turban roșu”, considerată a fi un autoportret și aflată la National Portrait Gallery din Londra, și „Bărbatul cu inel”, aflată la Kunsthistorisches Museum din Viena.
Tiziano Vecellio / Tițian (1488/90-1576) – Ecce Homo
Tițian a trăit aproximativ 90 de ani și a avut o carieră îndelungată, creând până la finalul vieții. Caracterul extraordinar al vieții și operei lui Tițian i-a determinat pe contemporanii săi să îl considere „un soare între alte stele”, făcând aluzie la un vers din „Divina Comedie” a lui Dante (Paradisul, cântul 33).
În „Ecce Homo”, Tițian exploatează o temă rară în pictura italiană a secolului al XVI-lea. Lucrarea i-a fost comandată în 1543 de omul de afaceri flamand Giovanni d’Anna (van Haanen). O versiune a acestei lucrări de Tițian, realizată ulterior, în 1548, este expusă în Muzeul Prado din Madrid.
Paolo Veronese (1528-1588) – Cap de copil
Artistul renascentist Paolo Veronese a pictat lucrări de mari dimensiuni, cu subiecte istorice, religioase și mitologice, majoritatea păstrate în clădirile pentru care au fost create. Muzeele dețin de regulă doar portrete.
Micul portret din colecția Brukenthal reprezintă o etapă a procesului de creație al portretului lui Iseppo da Porto și al fiului său Adriano, comandat pentru Palazzo Porto din Vicenza (versiunea finală a lucrării este expusă în prezent în Galeria Uffizi din Florența). Capul de copil este pictat realist, fără intervenţii şi consideraţii personale asupra subiectului.
Hans Memling (1430/33-1494) – Portret de bărbat citind și Portret de femeie rugându-se
Hans Memling a fost cel mai popular pictor olandez al vremii sale. S-a specializat în lucrări cu tematică religioasă; a inovat introducând peisajul în planul îndepărtat al compoziției portretelor.
Cele două portrete pandant din colecția Muzeului Brukenthal înfățișează un cuplu matur, redat în stilul specific şcolii flamande. Atitudinea pioasă corespunde momentului lecturii; bărbatul ține în mâini o carte de rugăciuni și este reprezentat alături de fiul său; în spatele femeii se află un cățeluș, element inclus în compozițiile vremii ca simbol al fidelității conjugale.
Art Safari – Ediția a 11-a: Patru expoziții ample
Art Safari găzduiește în cadrul acestui sezon patru expoziții: o retrospectivă dedicată pictorului român Ion Theodorescu-Sion (1882-1939), Maeștrii picturii spaniole – cea mai amplă expoziție de artă spaniolă organizată în România până în prezent, Prix Marcel Duchamp – prestigiosul premiu al Franței acordat pentru arta contemporană, și o expoziție de artă Supercontemporană românească.
În a doua parte a anului, Art Safari va organiza două expoziții: „Love Stories”, cu lucrări din colecția National Portrait Gallery din Londra, și „Bags: Inside Out”, o expoziție de genți iconice din colecția muzeului regal Victoria and Albert din Londra.
Program Art Safari #11 (deschis până pe 14 mai 2023): joi – duminică, între orele 12:00 și 21.00; Night Tours – în fiecare vineri și sâmbătă 22:00-1:00 (tururi ghidate, muzică live și prosecco).
Biletele pot fi achiziționate online pe tickets.artsafari.ro sau direct de la intrare (Palatul Dacia-România, strada Lipscani).