Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Artǎ   /  Cea mai mare retrospectivă Yayoi Kusama în Australia – O nouă „cameră infinită” și opere celebre
kusama, the obliteration room

Cea mai mare retrospectivă Yayoi Kusama în Australia – O nouă „cameră infinită” și opere celebre

Cea mai mare retrospectivă a carierei de opt decenii a artistei japoneze Yayoi Kusama în Australia prezintă, între altele, o nouă „cameră infinită” și o nouă variantă a celebrei ei instalații „Narcissus Garden”.

Uriașa retrospectivă va ocupa întreg parterul National Gallery of Victoria (NGV) începând cu 15 decembrie 2024 și până în 21 aprilie 2025. Cele 180 de lucrări din expoziție, care îmbină opere deținute în colecțiile NGV cu împrumuturi importante, vor face legătura între primele creații Kusama și cele mai recente producții ale ei, inclusiv debutul australian a două noi instalații site-specific și o „Infinity Room” care nu a mai fost văzută până acum. Kusama a ajutat NGV la organizarea expoziției, contribuind chiar cu artefacte din propriile arhive.

„Yayoi Kusama” evoluează cronologic – va începe cu schițe, desene și picturi realizate de artistă între sfârșitul anilor ’30 și începutul anilor ’50, pe când locuia încă în Matsumoto (Japonia), precum și de la sfârșitul anilor ’50, când a plecat la Seattle, apoi la New York. Fotografiile personale timpurii vor contribui la povestire. Expoziția este completată cu picturi din toate perioadele și sculpturi din anii ’60 și ’70.

Această expoziție va prezenta materiale de arhivă referitoare la activitățile sale de studio angajate social și politic.

Lucrări clasice controversate și lucrări nou-nouțe

O altă parte a expoziției va prezenta lucrările care i-a adus recunoașterea mondială. Kusama va reedita instalația sa revoluționară „Narcissus Garden”, care a fost pe punctul de a fi exclusă din Bienala de la Veneția din 1966 și care a fost reprodusă de atunci într-o serie de medii. NGV a precizat că își propune să achiziționeze această reproducere prin intermediul Apelului său anual din 2024.

Două lucrări vor fi prezentate în premieră în Australia: „Dancing Pumpkin” (2020), recent achiziționat de NGV – unul dintre cele cinci astfel de tablouri produse -, precum și tentaculele înalte de doi metri „The Hope of the Polka Dots Buried in Infinity Will Eternally Cover the Universe” (2019).
Un spațiu va replica studioul newyorkez al lui Kusama pentru a evoca petrecerile ei psihedelice exploratorii, printre numeroasele varietăți de „happening-uri” pe care le-a organizat în anii ’60.

Va fi de asemenea dezvăluită o noua cameră caleidoscopică „Infinity Room”.
Pentru a-și completa marele debut australian, artista va realiza și o operă de artă specifică pentru emblematicul perete de apă al NGV. Nu este prima dată când muzeul apelează la nume cunoscute pentru a atrage trecătorii, dar aceasta s-ar putea să fie cea mai importantă acțiune de până acum.

Foto: Yayoi Kusama, „The obliteration room” (2002 – prezent). Queensland Art Gallery, Gallery of Modern Art © Yayoi Kusama