Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Cea mai înaltă instanță americană a decis că Warhol a încălcat drepturile de autor privind seria „Prince”
prince andy warhol the andy warhol foundation for the visual arts inc. artists rights society ars new york

Cea mai înaltă instanță americană a decis că Warhol a încălcat drepturile de autor privind seria „Prince”

Curtea Supremă americană s-a pronunțat împotriva Fundației Andy Warhol în procesul privind încălcarea drepturilor de autor intentat fotografei Lynn Goldsmith referitor la seria de portrete „Prince”.

Judecătorii au decis cu 7 voturi la 2 în favoarea lui Goldsmith, susținând că „operele originale ale fotografei, ca și cele ale altor fotografi, au dreptul de a fi protejate prin drepturi de autor, chiar și față de artiști celebri”.

În dezacord, judecătoarea Elena Kagan, secondată de președintele Curții Supreme, John G. Roberts Jr., a declarat că decizia „va obstrucționa noua artă, muzică și literatură, va zădărnici exprimarea de noi idei și obținerea de noi cunoștințe. Va face lumea noastră mai săracă”.

Verdictul dat de Curtea Supremă ar putea să creeze un precedent pentru cazurile care implică doctrina „fair use” (utilizare corectă, n.r.).

Litigiu vechi de 6 ani

Disputa juridică a început în 2017, când Fundația Andy Warhol a dat-o în judecată preventiv pe Goldsmith după ce ea și-a exprimat îngrijorarea cu privire la utilizarea fotografiei sale din 1981 cu starul pop Prince.

Fotografia lui Goldsmith cu Prince a fost parte dintr-o serie realizată pentru Newsweek. Revista nu a ajuns să folosească fotografiile, dar Goldsmith a păstrat licența pentru utilizare ulterioară.

În 1984, Vanity Fair a cesionat unul dintre portretele cântărețului pentru o ilustrație creată de Warhol. În final, artistul a realizat o întreagă serie bazată pe acea fotografie, pentru care el însuși nu a avut drepturi.

Goldsmith a aflat de aceste lucrări în 2016, când Vanity Fair le-a republicat după moartea lui Prince fără a o credita pe fotografă.

Fundația Andy Warhol a deschis un proces preventiv, în aprilie 2017, cerând unei curți să emită o hotărâre care să prevadă că „Prince Series” nu încalcă drepturile de autor ale lui Goldsmith. La scurt timp, fotografa a deschis un contraproces.

În 2019, o curte federală din New York a concluzionat că utilizarea imaginii a fost în regulă, însă în martie 2021, o curte de apel a răsturnat verdictul, luând partea lui Goldsmith și descriind lucrările ambilor „similare în mare măsură, din punct de vedere legal”. Fundația Warhol a anunțat imediat că va face apel și reprezentanții ei au spus că decizia curții de apel aruncă într-o oarecare incertitudine legală întregul gen de artă vizuală și ar putea schimba legea drepturilor de autor.