Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Cea mai înaltă instanță americană va decide dacă Warhol a încălcat drepturile de autor pentru lucrările sale Prince
prince, andy warhol, the andy warhol foundation for the visual arts inc., artists rights society (ars), new york

Cea mai înaltă instanță americană va decide dacă Warhol a încălcat drepturile de autor pentru lucrările sale Prince

Curtea Supremă a Statelor Unite a anunțat că va audia un caz neobișnuit ce implică drepturile de autor, un portret comandat al regretatului muzician Prince și emblema pop art Andy Warhol.

Decizia va fi una importantă, cu multe implicații, pentru artiștiii care își însușesc sau transformă imagini existente.

Instanța va decide dacă Andy Warhol a „transformat suficient” o fotografie a muzicianului Prince realizată de Lynn Goldsmith când a folosit-o să creeze „Prince Series”.

Disputa legală a început în 2017

Goldsmith a realizat portretul lui Prince pentru Newsweek, în 1981, dar acesta nu a fost publicat. În 1984, Vanity Fair a cesionat unul dintre portretele cântărețului pentru o ilustrație creată de Warhol, explică artnet.com.

În final, artistul a realziat o întreagă serie bazată pe acea fotografie, pentru care el însuși nu a avut drepturi.

Goldsmith a aflat despre aceste lucrări în 2016, când Vanity Fair le-a republicat după moartea lui Prince fără a o credita pe fotografă.

Fundația Andy Warhol a deschis un proces preventiv, în aprilie 2017, cerând unei curți să emită o hotărâre care să prevadă că „Prince Series” nu încalcă drepturile de autor ale lui Goldsmith. La scurt timp, fotografa a deschis un contraproces.

În 2019, o curte federală din New York a concluzionat că utilizarea imaginii a fost în regulă, însă în martie 2021, o curte de apel a răsturnat verdictul, luând partea lui Goldsmith și descriind lucrările ambilor „similare în mare măsură, din punct de vedere legal”.

Fundația Warhol a anunțat imediat că va face apel, iar acum își va susține cazul în fața celei mai înalte instanțe a țării. Reprezentanții fundației spun că decizia curții de apel aruncă într-o oarecare incertitudine legală întregul gen de artă vizuală și ar putea schimba legea drepturilor de autor.

Credit foto: The Andy Warhol Foundation for the Visual Arts, Inc./Artists Rights Society (ARS), New York