Cea mai mare expoziție dedicată artistei Suzana Fântânariu, la MNArT
„Catharsis la o margine de lume. Suzana Fântânariu, o retrospectivă” va fi deschisă în perioada 7 decembrie – 30 mai, la Muzeul Național de Artă Timișoara, și reprezintă cel mai amplu eveniment expozițional dedicat artistei care trăiește și creează în orașul de pe Bega începând din 1986.
MNArT continuă seria de expoziții retrospective prin prezentarea Suzanei Fântânariu (n. 15 septembrie 1947, Baia, Suceava), una dintre cele mai importante artiste contemporane din România, într-un context de o anvergură muzeală fără precedent, care prezintă, tematic și contextual, mai mult de 130 de lucrări în tehnici diverse (grafică, desen, obiect, carte-obiect, instalație, gravură, performance) împreună cu un vast fond documentar alcătuit din fotografii, materiale multimedia, cataloage, broșuri, texte de autor.
Prima câștigătoare a bursei de creație Constantin Brâncuși la Cité International des Arts din Paris în 2006 printr-o selecție a 120 de dosare artistice cu proiectul „Atelier Deschis”, prin intermediul Institutului Cultural Român, Suzana Fântânariu și-a dezvoltat opera într-o modalitate complexă, aureolară, multidirecțională, abordând stiluri și tehnici tradiționale și moderne, pe care le inovează perpetuu, până astăzi.
Retrospectiva este curatoriată de Andreea Foanene. Ea punctează: „Creația Suzanei Fântânariu se alcătuiește organic, incluziv și sistemic, asemenea straturilor succesive specifice structurilor naturii și istoriei antropologice, diversificându-se exponențial, conectându-se cu realități diverse în modalități atipice, care se transformă în potențiale direcții autonome, caracterizând un timp și un spațiu pe care îl umple de inovație și conținut”.
Muzeul Național de Artă Timișoara va expune lucrări din perioadele cele mai importante ale creației acesteia, începând cu etapa studiilor la Institutului de Arte Plastice „Ion Andreescu” din Cluj-Napoca până în prezent.
Retrospectiva va fi alcătuită în Galeria Paul Neagu din Palatul Baroc din Timișoara, iar deschiderea oficială va avea loc pe 7 decembrie, la ora 16:00. Accesul publicului va fi gratuit.