Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Artǎ   /  Cea mai mare expoziție Kandinski organizată în Australia
landscape with factory chimney, kandinski

Cea mai mare expoziție Kandinski organizată în Australia

Cea mai mare expoziție Vasili Kandinski organizată vreodată în Australia va fi deschisă la Art Gallery of New South Wales, fiind prima expoziție personală a artistului după mai bine de 40 de ani.

Aceasta este organizată la doi ani după o expoziție similară la Muzeul „Guggenheim” din New York: Solomon R. Guggenheim a fost un fan al lui Kandinski, încât a achiziționat peste 150 de tablouri ale acestuia de-a lungul a 20 de ani. (Pictura lui Kandinski din 1923, „Compoziția 8”, s-a aflat în dormitorul lui Guggenheim).

Unul dintre marii inovatori ai picturii abstracte europene, Vasili Kandinski (1866-1944) a deschis noi drumuri în pictură în primele decenii ale secolului XX. În influentul său tratat „Despre spiritualitatea în artă”, publicat în 1911, el a scris despre potențialul artei de a fi „de sine stătătoare”, cu imagini independente de lumea naturală. Dezvoltarea unui nou subiect bazat exclusiv pe „necesitatea interioară” a artistului îl va preocupa pentru tot restul vieții sale.

improvisation 28 second version, 1912, kandinsky

„Improvisation 28 (second version), 1912, Vasili Kandinski, foto: Guggenheim Museum

Această expoziție cuprinzătoare, curatoriată împreună cu Muzeul „Solomon R. Guggenheim” din New York, se bazează pe bogatele colecții ale Guggenheim pentru a dezvălui în profunzime opera lui Kandinski – de la începuturile sale la München, la întoarcerea sa în Moscova, locul său natal, odată cu izbucnirea Primului Război Mondial, urmată de anii interbelici în Germania, unde a fost instructor la Bauhaus, și de ultimul său capitol la Paris.

În cadrul spațiului expozițional, un proiect artistic special comandat – „Point and Line to Plane” de Desmond Lazaro – se inspiră din ideile care l-au influențat pe Kandinski, pentru a forma o experiență captivantă și minunată pentru toate vârstele.

landscape with rain vasily kandisnky

„Landscape with rain”, 1013, Vasili Kandinski, foto: Guggenheim Museum

Inspirat de Monet

Artistul rus, considerat cândva de naziști un „degenerat” periculos, a trecut de la impresionism la expresionism și la abstracție pe parcursul a patru decenii, din 1896 până la moartea sa în 1944. A început să picteze abia la vârsta de 30 de ani, fiind inspirat de una dintre picturile lui Monet, care i-a arătat posibilitățile nebănuite ale artei. Ani mai târziu, într-o noapte, târziu în atelierul său, avea să aibă o altă realizare cutremurătoare, în timp ce privea unul dintre propriile sale tablouri, așezat pe o parte: subiectul nu conta.

„Abstracția a existat în diverse culturi ale lumii timp de milenii, dar în Europa, Kandinski se află chiar în prima linie”, spune Megan Fontanella, curator de artă modernă și proveniență la Guggenheim, care a fost și curatorul expoziției AGNSW. „El a fost radical. Și cred cu tărie că este foarte accesibil”. O mare expoziție este cel mai bun mod de a-l descoperi. „Uneori poți vedea una dintre lucrările sale geometrice din 1923 în afara contextului, și nu ai nicio idee despre cum a ajuns acolo sau unde ar fi mers – dar toate lucrările sale vorbesc unele cu altele”, spune ea.

Expoziția „Kandinsky” va fi deschisă la Art Gallery of New South Wales între 4 noiembrie 2023 și 10 martie 2024.

Foto credit: „Landscape with factory chimney”, 1910, Vasili Kandinski, Guggenheim Museum