Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  O capodoperă de Kandinski, recent restituită proprietarilor, ar putea fi vândută la licitație cu 45 de milioane de dolari
vasili kandinski, murnau mit kierche ii

O capodoperă de Kandinski, recent restituită proprietarilor, ar putea fi vândută la licitație cu 45 de milioane de dolari

Sotheby’s a dezvăluit o pictură abstractă timpurie de Vasili Kandinski, care a fost recent restituită proprietarilor săi inițiali evrei germani înainte de vânzarea sa la Londra, luna viitoare. Lucrarea, care se așteaptă să aducă un preț de aproximativ 45 de milioane de dolari, va fi scoasă la licitație în timpul sesiunii dedicate artei impresioniste și moderne, care va avea loc pe 1 martie.

Kandinski a creat pânza abstractă „Murnau mit Kirche II” (Vedere de la Murnau cu biserică), în 1910, într-o perioadă considerată de experți ca fiind o dată fundamentală pentru artistul de origine rusă, care este cunoscut ca pionier al abstractizării.

Pictura a fost recent restituită moștenitorilor proprietarilor inițiali, Johanna Margarete Stern și Siegbert Samuel Stern. Acesta din urmă, un colecționar de artă modernă și un producător de textile cu sediul în Berlin, a fost ucis la Auschwitz în 1944. Colecția lui Stern a fost dispersată în anii 1930, în timp ce cuplul a fugit de naziști.

Într-o declarație de la Sotheby’s, moștenitorii lui Stern au descris returnarea lucrării ca o recunoaștere „extrem de semnificativă” pentru situația dificilă a familiei.

Lucrarea a fost identificată de cercetători în urmă cu aproape un deceniu în Van Abbemuseum din Eindhoven din Olanda. Înainte de a fi încredințată descendenților lui Stern de către muzeu, după o bătălie juridică controversată de șase ani, tabloul era în colecția muzeului din 1951. Moștenitorii lui Stern au recuperat tabloul de la muzeul european în septembrie 2022.

Veniturile se vor împărți între cei 13 descendenți

Sumele din vânzare vor fi împărțite între cei treisprezece descendenți ai lui Stern. Potrivit unei declarații de la Sotheby’s, fondurile vânzării vor fi folosite pentru a sprijini eforturile de cercetare în jurul restului colecției familiei.

Dacă lucrarea va atinge la estimarea minimă, va fi printre cele mai scumpe lucrări ale artistului vândute la licitație. Prețul record actual de licitație pentru artist este de 41 de milioane de dolari, plătit pentru „Painting with White Lines” (1913) în 2017 la Sotheby’s din Londra.