Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Artǎ   /  Cea mai mare retrospectivă dedicată artistului catalan Antoni Tàpies, la Muzeul Reina Sofia
antoni tapies2

Cea mai mare retrospectivă dedicată artistului catalan Antoni Tàpies, la Muzeul Reina Sofia

Muzeul Reina Sofia din Madrid îi aduce un omagiu pictorului și sculptorului catalan Antoni Tàpies (1923-2012), cu o retrospectivă majoră care marchează centenarul nașterii acestui prolific artist de avangardă. Expoziția va fi deschisă publicului până la 24 iunie.

„Este o adevărată sărbătoare, cea mai mare retrospectivă organizată vreodată asupra artistului catalan, cu peste 220 de lucrări” împrumutate de la muzee și colecții private din întreaga lume, a declarat directorul Reina Sofia, Manuel Segade, în cadrul unei conferințe de presă.

Retrospectiva va fi apoi prezentată în iulie la Fundația Antoni Tàpies din Barcelona. O versiune mai mică a expoziției a fost deja prezentată în 2023 la Bozar din Bruxelles.

antoni tapies

La Reina Sofia, expoziția se deschide cu primele lucrări ale lui Tàpies, care s-a născut la Barcelona în 1923 și și-a început cariera de artist autodidact la vârsta de 19 ani, copiind tablouri de Vincent van Gogh și Pablo Picasso în timp ce se recupera de o boală pulmonară.

Aceste prime săli prezintă autoportrete și picturi cu accente fantastice, precum și seria de desene „Histoire naturelle”, o reflecție asupra lumii din jurul său, produsă când era deja în contact cu avangarda internațională din Paris.

tapies2

Nu a trecut mult timp până când Tàpies a început să producă lucrările pentru care este poate cel mai bine cunoscut: picturi abstracte create folosind diferite tehnici, elemente și texturi, în tonuri predominante de ocru, gri și negru.

Printre acestea se numără faimoasa sa „Grande peinture”, împrumutată de la Muzeul Guggenheim din Bilbao și realizată în 1958 cu praf de marmură și nisip pe pânză, care, cu suprafața sa deteriorată și sfâșiată, seamănă cu un perete uzat de timp.

tapies

Tàpies este „un pictor care nu este limitat de o viziune formalistă, tradițională și retrogradă a picturii”, explică curatorul expoziției, Manuel Borja-Villel.

Expoziția continuă cu lucrările sale din anii 1960 și 1970, în care predomină ansamblurile de hârtie și carton cu diverse obiecte cotidiene. După cum subliniază Borja-Villel, în această perioadă, artistul s-a angajat „politic, începând să reacționeze împotriva dictaturii lui Franco”, cu lucrări precum „7 noiembrie”, data creării Adunării catalane, o mișcare antifranchistă, în 1971.

Expoziția se încheie cu ultimele decenii din viața artistului, care a decedat în 2012, atunci când a realizat lucrări de mari dimensiuni în care referințele la moarte și boală sunt foarte prezente.