Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Cea mai mare și mai valoroasă operă a lui Zao Wou-Ki din anii 1960, scoasă la vânzare
zao

Cea mai mare și mai valoroasă operă a lui Zao Wou-Ki din anii 1960, scoasă la vânzare

Cea mai mare și cea mai importantă pânză a „Perioadei Uraganului” a artistului Zao Wou-ki din anii 1960, aflată încă în colecție privată, este pusă în vânzare la Christie’s. Sesiunea de vânzări va avea loc pe 26 mai, la Centrul de Convenții și Expoziții din Hong Kong.

Lucrarea „29.09.64.” are o estimare stabilită între 29 și 36 de milioane de dolari.

„29.09.64.” este o lucrare fundamentală care îmbină cunoștințele profunde ale artistului despre picturile clasice chineze, reprezentate de rețelele complicate de pensule alb-negru trunchiate din centrul compoziției, cu explorări abstracte printr-o colorare favorabilă albastră care seamănă cu un peisaj marin tumultuos în care apa și cerul se unifică într-un tot unitar.

Pictura a fost creată după ce Zao s-a mutat într-un studio mai spațios de pe Rue Jonquoy din cartierul Montparnasse din Paris, permițându-i să experimenteze mai întâi cu pânze mai mari.

Artistul și-a extins compozițiile în formate mai mari, oferindu-și simultan o mai mare libertate de mișcare în timp ce se confrunta cu pânza.

Prin dimensiunile sale importante și compoziția distinctivă a anilor 1960, „29.09.64.” arată o monumentalitate în care privitorul este imediat cuprins.

„29.09.64.” – o capodoperă ce lansează o nouă eră a operei artistice a lui Zao Wou-Ki în anii 1960

Punctul culminant al „perioadei uraganului” a lui Zao în 1964: anii 1960 sunt recunoscuți universal ca o nouă fază a realizării artistice a lui Zao, care se traduce în mod strălucit în „29.09.64.”. Zao și-a integrat abordarea scrisului cursiv clasic chinezesc în peisaj și caligrafie, îmbinând aceste elemente cu explorări artistice abstracte occidentale.

Lucrarea „29.09.64.” creează o nouă cale pentru arta modernă asiatică și este considerată o piatră de hotar monumentală în istoria artei.

Credit foto: Christie’s