Cecilia Vicuña și Julian Charrière, primii câștigători ai premiului pentru artă și mediu acordat de MOCA LA
Artista de origine chiliană Cecilia Vicuña, recompensată la Bienala de la Veneția 2022 cu Leul de Aur pentru întreaga carieră, și artistul conceptual franco-elvețian Julian Charrière, stabilit la Berlin, sunt primii câștigători ai Eric and Wendy Schmidt Environment and Art Prize acordat de Museum of Contemporary Art (MOCA) din Los Angeles.
Premiul este însoțit de suma de 100.000 de dolari și de sprijin instituțional din partea muzeului pentru a dezvolta un proiect propus.
Premiul, înființat la începutul acestui an de filantropii Eric și Wendy Schmidt, este acordat bienal artiștilor ale căror lucrări pun în prim-plan preocupările legate de mediu și angrenează comunitățile în soluții creative și provocatoare.
Laureații au fost aleși de un juriu alcătuit din cinci persoane, dintr-o listă de candidați întocmită de un grup de 15 până la 20 de specialiști în domenii ca artă și arhitectură, conservare și ecologie. Fiecare nominalizat a elaborat apoi o propunere pentru lucrarea finală.
Juriul din acest an a fost format din Johanna Burton, directoarea MOCA; John Kenneth Paranada, curator de artă și schimbări climatice la Centrul Sainsbury; Carson Chan, curator la Muzeul de Artă Modernă și director al Institutului pentru studiul comun al mediului construit și natural; Maria Seferian, președintele consiliului MOCA; și Dan Hammer, consilier al Consiliului de mediu MOCA.
Lucrările, prezentate în 2026
Deși premiul a fost inițial destinat unui singur artist, juriul a stabilit, după multe deliberări, că atât Charrière, cât și Vicuña au „abordări unice, dar complementare în abordarea problemelor de mediu prin artă”.
Eric și Wendy Schmidt s-au oferit să finanțeze două premii, astfel încât ambii artiști să primească onorariul integral nerestricționat.
În 2026, Charrière și Vicuña își vor prezenta lucrările comisionate de MOCA.