Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Cele mai importante bienale din 2023
bienala liverpool 2021

Cele mai importante bienale din 2023

Anul 2023 se anunță a fi unul bogat în expoziții, iar bienalele de arte nu lipsesc din agendă. Dacă 2022 a fost un an de referință pentru aceste evenimente majore, cu Bienala de Artă de la Veneția, Bienala Whitney și Documenta, anul acesta sunt organizate Bienala Artelor Islamice, Bienala de Arhitectură de la Veneția și Bienala de Artă de la Liverpool, între altele.

Bienala Artelor Islamice

Prima ediție a Bienalei Artelor Islamice, unde vor fi prezentate lucrări de design, arhitectură și meșteșuguri, va avea loc pe aeroportul din Jeddah, în perioada 23 ianuarie – 23 aprilie.

Expoziția va îmbina vechiul și noul: aproximativ 280 de artefacte din tradiția culturală islamică vor fi prezentate împreună cu circa 60 de piese noi și lucrări de artă contemporană. Printre acestea se vor număra lucrări ale unor tineri artiști, ca Rund Alarabi, Alia Farid, Ayman Zedani și Nasser Al Salem, dar și ale unor artiști consacrați, precum Ahmed Mater, Idris Khan și Wael Shawky.

Bienala Sharjah 15

Intitulată „Thinking Historically in the Present”, cea de-a 15-a ediție a Bienalei de la Sharjah a fost concepută de regretatul curator Okwui Enwezor și este curatoriată de Hoor Al Qasimi, directorul Sharjah Art Foundation. Înainte de moartea sa, Enwezor a venit cu ideea de a comanda 30 de lucrări de artă pentru a marca a 30-a aniversare a bienalei, iar artiști precum John Akomfrah, Coco Fusco, Mona Hatoum, Doris Salcedo și Kerry James Marshall au răspuns apelului.

Expoziția va avea loc în 16 spații din emiratul Sharjah și va cuprinde peste 150 de artiști din 70 de țări, între 7 februarie și 11 iunie.

Desert X

Ediția din 2023 a Desert X din Valea Coachella (California) se va concentra pe tema apei – și a lipsei acesteia – în peisajul arid al deșertului și nu numai, în contextul schimbărilor climatice globale.

Bienala va avea loc în perioada 4 martie – 7 mai.

Bienala de la Gwangju

Cea de-a 14-a ediție a Bienalei de la Gwangju (Coreea de Sud) este curatoriată de curatorul-șef al Tate Modern, Sook-Kyung Lee, și are titlul „Soft and tender like water”, bazat pe filozofiile din „Tao Te Ching”, de Laozi. Aproximativ 80 de artiști internaționali vor participa la evenimentul care este organizat în jurul a patru teme: „Aureola luminoasă”, „Voci ancestrale”, „Suveranitate trecătoare” și „Timpuri planetare”. Perioada de desfășurare este 7 aprilie – 9 iulie.

Bienala de Arhitectură de la Veneția

Cea de-a 18-a ediție a Bienalei de Arhitectură de la Veneția, cu titlul „Laboratorul viitorului/ The Laboratory of the Future”, va avea loc în perioada 20 mai – 26 noiembrie, în mai multe spații din orașul italian.

Președintele La Biennale di Venezia, Roberto Cicutto, și curatoarea expoziției, Lesley Lokko, au anunțat că ediția va avea în centru Africa în ipostaza de protagonist al viitorului. Inspirată de activitatea lui Lokko, tema acestei bienale caută să ofere noi definiții pentru viitor.

Bienala de la Liverpool

Bienala Liverpool, cel mai mare festival de artă vizuală contemporană din Marea Britanie, a ajuns la a 12-a ediție, iar aceasta va avea loc în perioada 10 iunie – 17 septembrie în mai multe spații din oraș.

Mai mult de 30 de artiști și colective artistice, între care Nicholas Galanin, Eleng Luluan, Brook Andrew, Julien Creuzet, Raisa Kabir și Torkwase Dyson, vor explora tema ediției – „uMoya: The Sacred Return of Lost Things” – inspirată de cuvântul Zulu pentru spirit, respirație, aer, climă și vânt.

Tema are la bază istoria orașului Liverpool, în special cum mediul de aici a avut de suferit sub colonialism. În cadrul bienalei vor fi expuse lucrări de artă noi, inclusiv la Open Eye Gallery, Tate Liverpool și Victoria Gallery & Museum.

Bienala de la Helsinki

Pentru ediția de anul acesta a Bienalei de la Helsinki, intitulată „New Directions May Emerge”, curatorul Joasia Krysa a invitat cinci artiști și colective să colaboreze.

Evenimentul, derulat între 12 iunie și 18 septembrie, va avea loc în diverse spații din oraș, pe insula Vallisaari și la Muzeul de Artă HAM Helsinki.

Bienala de la São Paulo

Bienala de la São Paulo va avea loc în perioada septembrie – decembrie și este organizată în jurul temei „coregrafii ale imposibilului”, potrivit artnet.com.

Echipa curatorială formată din Diane Lima, Grada Kilomba, Hélio Menezes și Manuel Borja-Villel a redactat un text care prezintă ideile: „După cum sugerează deja titlul, este o invitație la imaginații radicale despre necunoscut, sau chiar despre ceea ce figurează ca im/posibil”.

Pe aceeași temă: Expoziții notabile în 2023