Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Artǎ   /  Fotografiile vândute cel mai scump la licitație
modern,photo,studio,with,professional,equipment

Fotografiile vândute cel mai scump la licitație

O nouă fotografie a ajuns, anual, în ultimii 15 ani, în clasamentul celor mai scumpe 50 de fotografii vândute vreodată la licitație. În prezent, recordul absolut datează din 2022. Topul este populat de creații recente, dar și vechi de mai bine de un secol.

Le Violon d’Ingres

Le Violon d’Ingres” (1924), faimoasă imagine nud a unei femei care are desenat pe spate efuri, este cea mai scumpă fotografie vândută vreodată la o licitație.

Creația lui Man Ray a fost adjudecată în mai 2022, la Christie’s New York, contra sumei record de 12,4 milioane de dolari, după o estimare de 5 milioane – 7 milioane de dolari.

Printul cu Kiki de Montparnasse este considerat copie fotografică originală, astfel foarte valoros în viziunea experților.

violon d ingres, 70, christies

Christie’s

Anterior, cea mai scumpă fotografie a lui Man Ray a fost „Noire et Blanche” (1926), vândută în 2017 pentru 3 milioane de dolari la Christie’s Paris.

„Le Violon d’Ingres” aparținea colecției Rosalind Gersten Jacobs și Melvin Jacobs. Ei au cumpărat-o direct de la Man Ray în 1962 și au păstrat-o de atunci.

The Flatiron

Câteva luni mai târziu, „The Flatiron” realizată în 1904 de Edward Steichen a fost adjudecat tot la Christie’s contra sumei de 11,8 milioane de dolari, după o estimare de 2 milioane – 3 milioane de dolari.

Fotografia a fost imprimată în 1905.

„The Flatiron” este una dintre cele mai bune lucrări ale artistului, „un triumf al măiestriei tehnice în camera obscură și al esteticii picturale”, după cum analizau experții casei de licitație.
Tiparul vândut are o structură fotografică clară, o atmosferă tulburătoare și o bogăție de culori fascinantă pentru ochiul liber.

edward steichen, flatiron, christies

Christie’s

Uriaș al domeniului fotografiei, Steichen este, alături de Alfred Stieglitz, una dintre figurile proeminente care au făcut mai mult decât oricine din epoca lor pentru modelarea dialogului în jurul fotografiei ca formă de artă. Steichen a fost artist, educator, editor, în cele din urmă curator al Muzeului de Artă Modernă (MoMA) și, în general, promotor al fotografiei pe tot parcursul vieții.

Rhein II

În noiembrie 2011, peisajul „Rhein II” (1999) al lui Andreas Gursky a fost vândut la aceeași casă de licitații pentru 4,3 milioane de dolari, după o estimare maximă de 3,5 milioane de dolari.

A deținut recordul de fotografia vândută cel mai scump la o licitație, până în 2014.

tate, rhein ii, andreasgursky

Tate

Lucrarea minimalistă – care face parte dintr-un set de șase fotografii cu aceeași zonă – prezintă o bucată din cursul inferior al Rinului în Germania.
Fotograful german, profesor la Kunstakademie Düsseldorf, a editat imaginea meticulos, pentru a elimina orice urmă a prezenței umane.

Un print al fotografiei, de dimensiuni mai mici, a fost cumpărat de Tate, în 2000, iar un altul de Museum of Modern Art.

Completează top 10

Richard Prince – „Spiritual America”, vândută la Christie’s New York în mai 2014 pentru 3.973.000 dolari

Cindy Sherman – „Untitled 96”, vândută la Christie’s New York în mai 2011 pentru 3.890.500 dolari

Cindy Sherman – „Untitled 93”, vândută la Sotheby’s New York în mai 2014 pentru 3.861.000 dolari

Justin Aversano – „Twin Flames”, vâmndută la Party Bid în noiembrie 2021 pentru 3.781.159 dolari

Gilbert & George – „To Her Majesty”, vândută la Christie’s Londra în iunie 2008 pentru 3.765.276 dolari

Richard Prince – „Untitled (Cowboy)”, vândută la Christie’s New York în mai 2014 pentru 3.749.000 dolari

Jeff Wall – „Dead Troops Talk”, vândută la Christie’s New York în mai 2012 pentru 3.666.500 dolari