Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  „Le Violon d’Ingres”, imaginea nud a lui Kiki de Montparnasse, cea mai scumpă fotografie vândută vreodată la licitație
le violon dingres

„Le Violon d’Ingres”, imaginea nud a lui Kiki de Montparnasse, cea mai scumpă fotografie vândută vreodată la licitație

„Le Violon d’Ingres” (1924), faimoasă imagine nud a unei femei care are desenat pe spate efuri, a devenit cea mai scumpă fotografie vândută vreodată la o licitație.

Creația lui Man Ray a fost adjudecată la Christie’s New York contra sumei record de 12,4 milioane de dolari.

Când a fost anunțată licitația, era așteptat să fie vândută pentru o sumă cuprinsă între 5 și 7 milioane de dolari.

Ofertele pentru imaginea cu Kiki de Montparnasse au fost anunțate timp de zece minute. Ciocanul a căzut la suma de 10,5 milioane de dolari, căreia i-au fost adăugate taxe.

Printul este considerat copie fotografică originală, astfel foarte valoros în viziunea experților. Rezultatul licitației a depășit cu mult recordul anterior. În 2011, peisajul „Rhein II” (1999) al lui Andreas Gursky a fost vândut la aceeași casă de licitații pentru 4,3 milioane de dolari.

Anterior, cea mai scumpă fotografie a lui Man Ray a fost „Noire et Blanche” (1926), vândută în 2017 pentru 3 milioane de dolari la Christie’s Paris.

Le Violon d’Ingres” aparținea colecției Rosalind Gersten Jacobs și Melvin Jacobs. Ei au cumpărat-o direct de la Man Ray în 1962 și au păstrat-o de atunci.

Rosalind Jacobs, mulți ani director la Macy’s, a murit în 2019, la vârsta de 94 de ani. Melvin Jacobs, fost director la Saks, a murit în 1993, la vârsta de 67 de ani. Fiica soților și executoarea averii lor, Peggy Jacobs Bader, a scos obiecte din colecție la vânzare.