Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Cele mai scumpe zece stampe din 2021

Cele mai scumpe zece stampe din 2021

Matisse și Picasso, Haring și Basquiat, Warhol, Richter și Banksy… planșele cel mai bine cotate din 2021 ilustrează autoritatea operelor moderne și contemporane pe panouri istorice, scrie Artprice.  O tendință cu atât mai marcantă, cu cât Banksy îi devansează pe Warhol, Basquiat, Matisse și chiar Picasso, cu un nou record personal (la categoria stampe) stabilit anul acesta la 2,8 milioane de dolari pentru „Girl with Balloon”. Prețul acestei planșe depășește de acum pe cel al „Flowers” din 1970, creată de regele Pop Art-ului, Andy Warhol.

Se simte o schimbare în preferințele pieței, cu un gust al colecționarilor pentru artiștii mai tineri și mai în ton cu vremurile noastre. Dar merită amintit faptul că „Girl with Balloon” constituie un caz special, devenind unul dintre cele mai emblematice „motive” ale pieței de artă, de când versiunea (unica) pictată a lucrării „Girl with Balloon” a atins un preț record de 25,4 milioane de dolari pe 14 octombrie.

Top (ianuarie – octombrie)

Banksy, „Girl with Balloon” (Sotheby’s Londra) – 2,8 milioane de dolari

Wharhol, „Flowers – 1970” (Van Ham Kunstauktionen, Koln) – 2,6 milioane de dolari

Picasso, „Series 347” – 1968 (Christie’s New York) – 2,2 milioane de dolari

Hokusai, „Kanagawa oki nami ura” (Christie’s New York) – „1,59 milioane de dolari

Richter, „Strip” – 2011 (Christie’s Londra) – 1,5 milioane de dolari

Banksy, „Girl with Balloon Colour AP (Gold)” (Sotheby’s Londra) – 1,5 milioane de dolari

Henri Matisse, „Oceanie, la mer” – 1946/48 (Sotheby’s Londra) – 1,5 milioane de dolari

Richter, „Strip” – 2012 (Christie’s Londra) – 1,3 milioane de dolari

Keith Haring, „Andy Mouse” – 1986 (Ketterer Kunst GmbH, Munchen) – 1,2 milioane de dolari

Jean-Michel Basquiat, „Back of the Neck” – 1983 (Sotheby’s Londra) – 1,1milioane de dolari

„Marele val de la Kanagawa” – cea mai contemporană dintre operele vechi

Doar maestrul japonez Hokusai se află printre cele mai remarcabile licitații ale anului (ianuarie – octombrie 2021) cu o operă emblematică – printre cele mai celebre imagini din lume – și anume „Valul de la Kanagawa”. O planșă rară a acestui Mare val („Kanagawa oki nami ura” datată către 1831) a atins prețul de 1,59 de milioane de dolari acum câteva luni la New York, adică de zece ori peste prețul estimat de 150.000 de dolari.

Hokusai (1760-1849) aparține cu siguranță categoriei „maeștrilor”, dar modernitatea sa a avut o influență decisivă în evoluția artei europene, în special asupra lui Vincent Van Gogh și Claude Monet. „Marele val” este de altfel foarte prezent în cultura noastră populară contemporană, fie sub formă de produse derivate sau de emoticoane binecunoscute. De aceea, „Valul de la Kanagawa” pare greu de clasificat drept o lucrare „veche” în sine, atât de vie este astăzi.

Hokusai versiunea NFT

La 190 de ani de la crearea sa, „Valul” lui Hokusai a făcut obiectul unui NFT cu eticheta British Museum și complicitatea start-ul-ului francez LaCollection.io.

Pe 30 septembrie, British Museum s-a lansat în producerea de 200 de NFT-uri după opere de Hokusai, în paralel cu expoziția sa „Hokusai: The Great Picture of Everything”, prezentată la muzeul britanic până la 30 ianuarie 2022.

Operele au fost produse și clasate în diferite categorii potrivit criteriului de raritate, adică numărul de NFT-uri create după imagine. „Marele Val de la Kanagawa numărul 1/10” (categorie „super rară”) a atins prețul de 45.000 de dolari (10,6 ETH).

Această primă reușită confirmă apariția unei cereri pentru opera digitale cu amprenta marilor muzee.

Fără îndoială, producția de NFT-uri de către British Museum, Ermitaj sau Uffizi (primul muzeu important care a publicat un NFT din colecțiile sale cu o versiune digitală a „Sfânta Familie” a lui Michelangelo) aduce legitimitate pieței NFT, promițând în același timp un flux de numerar binevenit, după pierderile cauzate de perioadele lungi de închidere a muzeelor ​​în timpul carantinelor. În plus, aceste venituri s-ar putea extinde în anii următori pentru că se estimează că, în caz de revânzare a unui NFT pe piața secundară, doar 10% revine British Museum și 3% către LaCollection.io.

Focus pe cele 36 de vederi ale Muntelui Fuji

„Marele Val de la Kanagawa” face parte dintr-o serie numită după cele 36 de vederi ale Muntelui Fuji, începută de Hokusai către 1830, pe măsură ce se apropia de cel de-al optulea deceniu al său și de apogeul carierei. Seria de gravuri pe lemn reprezintă Muntele Fuji – cel mai înalt din Japonia. Fiecare imagine arată muntele dintr-un alt punct de vedere și în condiții diferite meteorologice. Mai târziu, Hokusai a adaugat 10 gravuri ansamblului, în total fiind 46, și iar câțiva ani mai târziu a finalizat un al doilea volum cu 100 de vederi ale muntelui.