Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Centenar Jean Paul Riopelle, la București
riopelle, mare

Centenar Jean Paul Riopelle, la București

Un secol de la nașterea artistului Jean Paul Riopelle, pictor abstract și cel mai important și cel mai scump artist canadian ale cărui lucrări au fost vândute în licitații, va fi marcat printr-o expoziție vernisată la MARe / Muzeul de Artă Recentă din București, pe 26 iunie.

Intitulată „Bestiar Volant”, expoziția curatoriată de Yseult Riopelle, fiică a artistului, face parte din proiectul „Curator-Antreprenor. Dezvoltarea abilităților teoretice, tehnice și practice ale curatoriatului în contextul muzeelor de artă contemporană”, finanțat prin Granturile SEE 2014 – 2021 în Programul RO-CULTURA.

Expoziția e organizată în partenariat cu L’Institut de Cooperation Strategique Roumanie-Canada, în colaborare cu Galeria Simon Blais din Montreal şi cu participarea Fondation Jean Paul Riopelle.

Instituțiile au ales o tematică reprezentativă din opera lui Jean Paul Riopelle: gâştele albe de la Cap Tourmente. Cele 24 de lucrări selectate au fost realizate în perioada 1981 – 1984 la Cap Tourmente, o rezervaţie naturală din Quebec (Canada).

Expoziția de la MARe va fi deschisă până pe 17 august.

Vara trecută a fost anunțat că un muzeu dedicat artistului Jean-Paul Riopelle (1923 – 2002) va fi construit și amenajat pe insula canadiană Île-aux-Oies și inițiatorii proiectului plănuiesc să îl inaugureze peste un an.

jean paul riopelle

Jean Paul Riopelle

Opera lui Riopelle, subiectul unei dispute legale

După decesul lui Jean-Paul Riopelle, fiicele lui, Yseult și Sylvie Riopelle, au dus o îndelungată dispută legală cu scriitoarea Huguette Vachon, partenera lui de viață timp de 15 ani, pentru mai mult de 700 de tablouri ale lui, pe care compania lui Vachon le-a cumpărat de la artist pentru doar 1,1 milioane de dolari americani, în 1996. S-a ajuns la o înțelegere în acest proces, după mai mult de doi ani, când unele lucrări au fost vândute pentru a acoperi cheltuielile de succesiune.

În 2019, Yseult Riopelle a devenit co-fondator al Jean Paul Riopelle Foundation, care, printre altele, organizează evenimente și expoziții pentru a marca centenarul nașterii artistului.

Vachon, între timp, conduce Fondation Riopelle-Vachon, înființată înainte de moartea artistului.

În mai 2017, a fost stabilit un record de licitație pentru o lucrare a lui Jean-Paul Riopelle. Peisajul abstract de mari dimensiuni „Vent du nord” (1952-53) a fost vândut pentru 5,4 milioane de dolari americani (7,4 milioane de dolari canadieni), la o licitație Heffel din Toronto.

Credit foto: MARe / Muzeul de Artă Recentă