Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Centenarul Sorolla, marcat în Spania și la București
corriendo por la playa, 1908, museo de bellas artes de valencia

Centenarul Sorolla, marcat în Spania și la București

Mai multe muzee și evenimente, inclusiv Art Safari din București, vor marca în 2023 centenarul Joaquín Sorolla y Bastida, supranumit maestrul luminii.

Museo Sorolla din Madrid a adăugat la colecția permanentă trei lucrări Joaquín Sorolla din tinerețe, cu doar câteva zile înainte de începerea amplului program al Anului Sorolla 2023. Ele sunt expuse acum sub titlul „Sorolla. Orígenes”.

Este vorba despre trei tablouri în perfectă stare de conservare, intitulate „En la posada”, „La esclava y la paloma. Desnudo” și „El oferente”. Toate executate în 1883, când Sorolla avea vârsta de 20 de ani, acestea reprezintă un exemplu excelent de pictură din perioada sa timpurie. Perioada lui de formare este în mare parte necunoscută publicului larg, deoarece majoritatea acestor lucrări se află în colecții private.

Museo del Prado își va concentra omagiul asupra portretelor artistului, cu două piese care au părăsit Spania în timpul Războiului Civil. Printre tablourile din expoziția „Portrete de Sorolla” se numără și cel mai recent achiziționat de muzeu, un portret pe care i l-a făcut lui Manuel Bartolomé Cossío, membru al primului consiliu de administrație al Prado și autor al primei monografii importante despre El Greco.

Alături de acesta, în expoziția deschisă până pe 18 iunie, va sta și portretul filozofului Giner de los Ríos, o pânză care se află temporar la Prado după ce Institución Libre de Enseñanza a achiziționat-o pentru 25.000 de euro.

Mai mult de 50 de lucrări originale ale lui Sorolla se vor întoarce la Valencia. Fundația María Cristina Masaveu Peterson și Museo de Bellas Artes de València pregătesc o expoziție de anvergură despre pictorul născut aici în 1863.

Sorolla va putea fi admirat și la București, în perioada 10 februarie – 14 mai, la Art Safari, în cadrul expoziției „Maeștrii picturii spaniole. Secolul al XIX-lea și apariția impresionismului”, curatoriată de Helena Alonso.

Foto: „Corriendo por la playa”, 1908 (c) Museo de Bellas Artes de Valencia