Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial  /  Artǎ   /  Ceramică din Etruria și Magna Grecia, la Muzeul George Severeanu
afis vase cu figuri rosii

Ceramică din Etruria și Magna Grecia, la Muzeul George Severeanu

Muzeul Municipiului Bucureşti anunță expoziția „Grecii de peste mări. Ceramică cu figuri roșii din Etruria și Magna Grecia”, deschisă în 31 iulie, la ora 17:00, la Muzeul George Severeanu.

După ce a fost prezentat publicului la Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca și la Complexul Muzeal Național „Moldova” din Iași, proiectul ajunge la București.

Expoziția reunește pentru prima dată vase cu figuri roșii aflate în patrimoniul unor importante instituții muzeale din România: Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, Muzeul Național de Antichități – Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan”, Muzeul Național de Istorie a României, Muzeul de Istorie a Moldovei, Muzeul Țării Crișurilor Oradea, Muzeul Olteniei Craiova, Muzeul Județean Argeș.

Figuri roșii din 530 î.e.n.

Vase cu figuri roșii din Etruria și Magna Grecia, cu forme variate și cu reprezentări de o calitate artistică deosebită, au ajuns pe teritoriul de astăzi al României în a doua jumătate a secolului al XIX -lea și la începutul secolului al XX-lea. Ele au fost achiziționate fie de persoane care au călătorit în Italia și au dorit să aducă cu sine un memento al locurilor pe unde au trecut, fie de persoane pasionate să colecționeze obiecte de artă și care frecventau piețele de antichități. Nu de puține ori, colecțiile lor au contribuit substanțial la îmbogățirea patrimoniului unor muzee publice – precum Muzeul Național Ardelean din Cluj și Muzeul Național de Antichități din București – sau private – de exemplu Muzeul Kalinderu. După al Doilea Război Mondial, multe dintre ele au ajuns în colecțiile muzeelor locale sau naționale.

Tehnica pictării vaselor cu figuri roșii a fost descoperită de meșterii atenieni în jurul anilor de 530 – 520 î. e.n. Figurile erau desenate în contur, direct pe pasta vasului, detaliile erau executate cu linii subțiri – ceea ce le dădea mai multă suplețe și mișcare, în timp ce pe restul vasului era aplicat un firnis negru.

La sfârșitul secolului al VI-lea și în prima jumătate a secolului al V-lea î. e.n., vasele cu figuri roșii attice au fost exportate în Etruria și în Magna Grecia. De pe la jumătatea secolului al V-lea î. e.n., în aceste regiuni, meșterii locali au început să producă vase cu figuri roșii după modelul celor ateniene. Destul de repede au apărut curente specifice Etruriei și Magnei Grecia, într-un domeniu nou în care nu exista o tradiție locală anterioară. Pictorii locali au introdus elemente decorative diferite de modelele ateniene. S-au conturat astfel cinci școli regionale de vase cu figuri roșii: școala din Apulia, școala din Lucania, școala din Campania, cea din Poseidonia-Paestum și cea din Etruria.

Vasele, folosite în context funerar

Vasele cu figuri roșii erau folosite cu precădere în context funerar, ele făcând parte din recuzita defunctului sau fiind aduse ca ofrande la mormânt. Pictura pereților mormintelor și vasele pictate erau meșteșuguri distincte, dar cu rol complementar în construirea unei imagini în jurul defunctului. Ele erau văzute ca fiind purtătoarele unei valori simbolice importante, mijloc pentru expunerea unor valori colective semnificative pentru ideologia polisurilor grecești, iar pentru comunitățile indigene o posibilitate de ilustrare a puterii, a individualității și a bogăției aristocrației războinice.

Pe vase sunt pictate scene mitologice, scene dionisiace, scene de teatru, scene din viața de zi cu zi sau concepte.

Iconografia vaselor descoperite în așezările autohtonilor arată adeziunea comanditarilor (persoane cu un anumit statut social şi posibilități financiare) la religia și modelele grecești, dar modul de expresie este local, specific fiecărei şcoli și semnificativ pentru cei care le comandau sau cumpărau.

Expoziția va putea fi vizitată la Muzeul George Severeanu – Muzeul Municipiului București în perioada 31 iulie – 7 decembrie 2025.

nl image

Descoperă arta alături de noi – abonează-te acum!

Artă, artiști, frumusețe și istorii inedite..
Abonează-te la newsletter pentru o selecție curatoriată de povești din lumea artei și a frumuseții care ne înconjoară.

Nu trimitem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.