Ceramica – Material, procedee de prelucrare și restaurare
Obiectele din material ceramic create de meșteri olari nu sunt simple recipiente utile, funcționale, ci piese distincte care, prin formă, decor și textură, intră într-un dialog spiritual cu privitorul și sunt capabile să stârnească încântare și atașament. Trecerea timpului își lasă amprenta asupra aspectului și integrității acestora. Astfel, intervine restauratorul care, prin cercetare și procedee științifice de restaurare, aduce înfățișarea obiectelor la forma inițială pentru a fi expuse în fața publicului.
Ceramica și restaurarea ei reprezintă subiectul unei prezentări la Palatul Suțu, începând din 20 septembrie, ora 17:00. Expoziția „Universul restaurării ceramicii” dorește să aducă în atenția publicului partea nevăzută a exponatelor din ceramică ce sunt etalate în vitrinele expozițiilor.
„Valoarea ceramicii este reprezentată de o armonie deplină a elementelor componente: material și procedee de prelucrare, formă și funcție, decor și formă. Restaurarea ceramicii este o provocare continuă datorită unicității problemelor și abordărilor, pe care restauratorii sunt pregătiți să le înfrunte pentru salvarea și conservarea patrimoniului, respectând legislația în vigoare. Expoziția încearcă să dezvăluie povestea nevăzută din spatele obiectelor de ceramică, peste care timpul necruțător și-a lăsat amprenta. Dialogul dintre restaurator și obiectele cu care întră în contact are ca scop acumularea de cunoștințe și experiență, stimularea gândirii, căutarea și găsirea de soluții. Intelectul, sensibilitatea artistică, creativitatea și cunoașterea se află în continuă evoluție, ceramica fiind în același timp artă, istorie, filosofie, tehnică și știință. Restaurarea ceramicii are menirea de a păstra cât mai mult timp mărturii palpabile pentru generațiile viitoare”, spune Mihaela Ciobanu, curatorul expoziției, expert restaurator la Muzeul Municipiului București.
Expoziția „Universul restaurării ceramicii” poate fi vizitată până la 8 decembrie 2024, de miercuri până duminică, în intervalul orar 10:00-18:00.