Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Femei în artă – Lucie Rie, emigranta născută la Viena care a transformat ceramica britanică într-o formă de artă
lucie rie

Femei în artă – Lucie Rie, emigranta născută la Viena care a transformat ceramica britanică într-o formă de artă

O nouă expoziție la Kettle’s Yard din Cambridge speră să cimenteze statutul lui Lucie Rie de unul dintre cei mai importanți ceramiciști ai secolului al XX-lea din Marea Britanie.

Ceramica ocupă un loc oarecum incert în spectrul artelor vizuale, cu tradiția sa îndelungată, în special în Marea Britanie, a utilitarismului teribil și a decorului twee. Activitatea lui Lucie Rie (1902-1995), care a început la Viena în anii 1920 și a continuat în Marea Britanie în anii 1930, după ce a fost forțată să fugă de persecuția nazistă, a jucat un rol esențial în schimbarea statutului artistic al ceramicii.

O nouă expoziţie, „Lucie Rie: The Adventure of Pottery”, care s-a deschis luna aceasta la Kettle’s Yard, este concepută pentru a prezenta statutul lui Rie ca unul dintre cei mai importanți ceramiciști ai secolului al XX-lea din Marea Britanie.

Expoziția cu 100 de obiecte, care a fost la Institutul de Artă Modernă din Middlesbrough (Mima) până luna trecută, va continua la Muzeul Holburne din Bath.

Ceramica, experiment creativ

Prezența lui Rie la Kettle’s Yard nu este întâmplătoare. Galeria ocupă o casă deținută inițial de Jim Ede, un cunoscător timpuriu care a achiziționat o serie de lucrări ale lui Rie; Mima deține și o colecție importantă, iar cele două galerii au colaborat pentru a crea expoziția. „Rie este creditată că a schimbat cu adevărat limbajul și peisajul ceramicii în Marea Britanie, conferindu-i un meșteșug experimental creativ, creând lucrări de o frumusețe și o energie extraordinare”, spune co-curatorul Eliza Spindel.

processed with vsco with c1 preset

De-a lungul a șapte decenii, Rie a produs piese ceramice frumos colorate, care variau de la veselă (cum ar fi ceainice, boluri și pahare) până la sticle și vaze cu aspect mai abstract, decorate cu o mare varietate de glazuri și linii complicate de sgraffito zgâriat.

Născută într-o familie de evrei și educată la Viena, unde a studiat cu Oskar Kokoschka, Rie a absorbit principiile revoluționare ale perioadei. După anexarea Austriei de către Germania în 1938, ea a venit la Londra și și-a înființat magazinul într-un mic atelier de lucru din cartierul Bayswater din Londra.

Ceramica de atelier nu era necunoscută în Marea Britanie în anii 1930, dar, după cum subliniază Spindel, Marea Britanie era „dominată de o tendință pentru un stil rustic, vernacular, istoricist”, condusă de oameni ca Bernard Leach și Katherine Pleydell-Bouverie. Dar statutul lui Rie de „extraterestru inamic” în timpul războiului a însemnat că nu putea să vândă oale, așa că s-a orientat spre producerea de nasturi pentru industria modei, ceea ce i-a permis să experimenteze cu glazuri și materiale. Când războiul s-a încheiat, Rie a intrat în producția adecvată, creând vesela de lux pe care oamenii o puteau cumpăra din magazine precum Heal’s din Londra. „Știm că nu au fost făcute doar pentru a fi privite, pentru că am găsit rămășițe de frunze de ceai când am desfăcut unele dintre seturile de ceai pentru expoziție”, spune Spindel.

lucie rie3

Pe măsură ce Lucie Rie a devenit faimoasă, interesul ei a evoluat spre crearea de articole mai puțin funcționale. „Ea a asimilat și a absorbit atât de multe influențe, fie că era ceramica din epoca bronzului pe care o văzuse la Avebury, sau sticla modernistă vieneză sau o suprafață de rocă pe care o văzuse în natură”, spune Spindel. „Rie nu s-a descris niciodată ca artist, dar asta nu înseamnă că opera ei nu ar trebui valorată și apreciată precum pictura sau sculptura. De aceea munca ei este atât de specială; poți spune imediat că ceva este de Lucie Rie”.

Expoziția „Lucie Rie: The Adventure of Pottery” poate fi văzută la Kettle’s Yard din Cambridge până la 25 iunie.