Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Christie’s va găzdui cea mai mare expoziție de artă arabă din Londra
Christies

Christie’s va găzdui cea mai mare expoziție de artă arabă din Londra

Casa de licitații Christie’s va găzdui cea mai mare expoziție de artă arabă din Londra, care va cuprinde mai mult de 150 de lucrări în diverse medii, inclusiv picturi, sculpturi, desene, instalații și lucrări pe hârtie, ce acoperă 80 de ani de creație, din 1939 până în 2023.

Expoziția deschisă în perioada 20 iulie – 23 august este organizată în parteneriat cu Ministerul Culturii și Tineretului din Emiratele Arabe Unite și Fundația de Artă Barjeel, Emiratele Arabe Unite.

„Modern and Contemporary Art of the Arab World” omagiază creativitatea, diversitatea și istoria artei arabe și este împărțită în două secțiuni distincte – Kawkaba: Highlights from the Barjeel Art Foundation și Emirati Art Reimagined: Hassan Sharif and the Contemporary Voices.

Va fi pentru prima dată când o expoziție atât de amplă de artă arabă va fi deschisă la Londra prin intermediul unui parteneriat unic cu cele două instituții. Expoziția este curatoriată de dr. Ridha Moumni, vicepreședinte Christie’s Middle East and North Africa.

christies, expozitie, arta araba

Kawkaba: Highlights from the Barjeel Art Foundation

Kawkaba, cuvânt care înseamnă „constelații” în limba arabă, cuprinde 100 de capodopere de la Fundația de Artă Barjeel, înființată în 2010 de Sultan Soud Al Qassemi.

Această expoziție, asamblată din lucrări din întreaga regiune, aduce un omagiu bogatei diversități artistice a lumii arabe, rezonând cu o multitudine de voci artistice din Orientul Mijlociu și Africa de Nord. Pe lângă bogăția artistică a regiunii, aduce un omagiu rezistenței sale de neclintit și creativității sale fără limite.

Emirati Art Reimagined: Hassan Sharif and the Contemporary Voices

Cea de-a doua este o expoziție de vânzare și împrumut care include lucrări ale pionierului Hassan Sharif, reprezentând ansamblul său multidisciplinar. Sharif este considerat pe scară largă o figură centrală în arta contemporană și conceptuală din regiune. Colecția prezintă amploarea și profunzimea practicii sale, cu picturi, lucrări pe hârtie, sculpturi, instalații și lucrări pe bază de textile din anii 1980 până în 2015, cu un an înainte ca artistul să se stingă din viață. Sharif și-a trăit cea mai mare parte a vieții în Dubai, alternând rolurile de artist, educator și mentor pentru mulți artiști contemporani din Emiratele Arabe Unite și a inspirat multe dintre talentele consacrate și emergente care predomină în prezent în Golf.

Piesele lui Hassan Sharif vor fi prezentate alături de lucrări ale unor artiști contemporani din Emirate reprezentativi pentru tineri. Printre ei se numără Hussain Sharif, Mohammed Kazem, Farah Al Qasimi și Mohamed Ahmed Ibrahim.

„Modern and Contemporary Art of the Arab World” de la Londra va fi deschisă în perioada 20 iulie – 23 august. Intrarea la expoziție este gratuită.