Cincizeci de opere Chagall, scoase pentru prima dată la vânzare
Aproximativ 50 de lucrări din patrimoniul artistului Marc Chagall ce nu au mai fost prezente până acum pe piață vor fi scoase la vânzare online, în perioada 27 martie – 6 aprilie 2023, prin intermediul casei Christie’s.
„Chagall et la Musique” cuprinde lucrări ce provin direct din atelierul artistului, păstrate de urmașii lui. Cele mai multe dintre ele se află într-o stare de conservare remarcabilă.
Această licitație face parte dintr-o serie de vânzări conduse de Christie’s, prima dintre ele organizată la Londra în iunie 2022 și cea de-a doua la Hong Kong în decembrie 2022, „Marc Chagall, Colour of life”, în valoare totală de peste 21 de milioane de euro.
La Paris, aproximativ patruzeci de lucrări pe hârtie și zece litografii vor fi oferite colecționarilor cu estimări atractive, cuprinse între 1.000 și 200.000 de euro. Aceasta este o oportunitate de a achiziționa o lucrare de Marc Chagall, unul dintre cei mai căutați artiști de pe piață în categoriile Impresionism și Modernism.
Muzica, parte din vocabularul întregii opere Chagall
Cele mai multe dintre lucrările expuse la Paris între 30 martie și 6 aprilie au fost create în a doua jumătate a vieții artistului, când s-a întors în Franța după exilul în Statele Unite în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
Unele sunt opera unui Chagall care avea aproape 100 de ani, dar toate reflectă „muzicalitatea picturală” a artistului, în care elementele compozițiilor sale dansează, cântă și se articulează în spațiul pictural al operei, vibrând diferit în funcție de culori, de jocul de lumină, de contrastele prin forme suprapuse și de subtilitatea mediilor cercetate și utilizate.
Selecția propusă mărturisește astfel pe deplin desfășurarea și reînnoirea neîncetată a creativității unui artist care, de-a lungul vieții, s-a reinventat constant prin bogăția vocabularului său pictural sau a tehnicii sale artistice.
Încă din copilărie, Chagall a avut o relație intimă cu muzica, având un frate care cânta la mandolină și un unchi care cânta la vioară. Muzicienii și instrumentele cu coarde au devenit parte din vocabularul întregii opere înrădăcinate în memoria sa. În timpul celor mai amenințătoare perioade ale istoriei, cu instrumentele lor sub braț, muzicienii devin și ei mesageri care ne alertează.
Cel mai valoros lot, estimat la 400.000 de euro
Lotul emblematic al vânzării, „Rencontre multicolore avec le peintre pour le concert” (1974, estimare: 200.000 – 400.000 de euro), este un exemplu perfect.
Alimentat în permanență de spațiul nelimitat oferit de muzică, Chagall și-a declinat universul pe toate suporturile și a răspuns la numeroase comenzi monumentale din întreaga lume: costume și decoruri pentru balet, perdele de scenă și costume de operă și, bineînțeles, crearea în 1964 a tavanului de la Opéra Garnier din Paris, ale cărui diverse figuri emblematice continuă să rezoneze cu opera finală, așa cum o dovedește „L’Ange devant l’Opéra”, care este oferită în licitațție (1981, estimare: 180.000 – 200.000 euro).
Lucrarea monumentală creată pentru foaierul Städtische Bühnen din Frankfurt, „Commedia dell’arte” (aflată acum în Sala Chagall a Operei din oraș), este rezultatul a 14 guașe și a mai multor studii pregătitoare. Dintre acestea, șapte studii pregătitoare necunoscute sunt prezentate în cadrul vânzării având estimări cuprinse între 4.000 și 30.000 de euro. Aceste lucrări, care fac parte din ciclul extrem de simbolic și reflexiv destinat Germaniei postbelice, dezvăluie procesul de lucru îndelungat al desenatorului și pictorului.
Alte două studii pregătitoare pentru lucrări aflate în prezent în colecții muzeale sunt de asemenea oferite, inclusiv un studiu de culoare extrem de reușit pentru „Les gens du voyage” (estimare: 25.000 – 35.000 de euro), al cărui tablou final (datat 1968) se află din 1988 la muzeul Céret, în depozit la Centre Pompidou – Musée national d’art moderne.
În octombrie, casa Christie’s din New York va oferi un grup de lucrări pe hârtie care celebrează măiestria elaborată a lui Marc Chagall în domeniul gravurii, incluzând lucrări din anii 1920 până în anii 1970, printre care se numără câteva gravuri rare în mare parte colorate manual.