City Break Art – Bilbao
Bilbao, unul dintre principalele orașe ale Spaniei, vechi de șase secole, este cu adevărat „noble villa”, așa cum a fost desemnat în 1475. Deopotrivă centru industrial și cultural, piețe și piațete, biserici și catedrale, clădiri vechi și arhitectură modernă sunt elementele care alcătuiesc Bilbao, care găzduiește celebrul Muzeu Guggenheim, emblemă a orașului basc.
În plus, Bilbao a câștigat, în 2010, Premiul Lee Kuan Yew World City, acordat de orașul-stat Singapore, considerat Nobelul pentru urbanism, și a fost ales cel mai bun oraș european pe 2018 la The Urbanism Awards, acordate de organizația internațională The Academy of Urbanism. În 2023, se afla pe locul al patrulea între orașele spaniole cu oferta culturală de cea mai bună calitate și cea mai inovatoare.
Curatorial recomandă, în cazul unei vacanțe aici, să nu ratați câteva expoziții temporare deschise la două cele mai importante muzee de artă din oraș.
Muzeul Guggenheim
În afara colecției permanente a muzeului, am ales să explorăm două expoziții temporare cu lucrări ale unor artiști cu stiluri distincte, din epoci distincte.
Yoshitomo Nara (n. 1959) este unul dintre cei mai cunoscuți artiști ai generației sale. Opera japonezului este recunoscută pentru imaginile sale îndrăznețe, asemănătoare desenelor animate, cu copii cu capete și ochi mari, atrăgători – uneori amenințători, provocatori și sfidători, sau melancolici și nesiguri, dar, de-a lungul anilor, din ce în ce mai calmi și meditativi. Nara nu a fost acceptat imediat în lumea artei, dar stilul său grafic avangardist este acum consacrat.
Expoziția cu lucrări ale artistului japonez este deschisă între 28 iunie 2024 și 11 martie 2025.
O altă expoziție remarcabilă la Guggenheim este cea cu lucrări ale artistei suedeze Hilma af Klint (1860 – 1944).
Când artista a început să creeze picturi radical abstracte, în 1906, acestea erau ca nimic din ce se făcuse până atunci: îndrăznețe, colorate și lipsite de orice referințe recognoscibile în lumea fizică.
Se întâmpla cu mulți ani înainte ca alții să ia măsuri similare pentru a-și elibera propriile opere de artă de conținutul reprezentațional. Cu toate acestea, Hilma af Klint și-a păstrat picturile revoluționare în mare parte private. Le-a expus rar și, convinsă că lumea nu era încă pregătită să îi înțeleagă opera, a stipulat ca aceasta să nu fie expusă timp de douăzeci de ani după moartea sa. În cele din urmă, lucrările ei au rămas aproape necunoscute până în 1986 și în cele trei decenii care au urmat, picturile și lucrările sale pe hârtie au început să beneficieze de o atenție serioasă.
Această retrospectivă a operei lui Hilma af Klint oferă ocazia de a experimenta realizările ei artistice mult timp nerecunoscute. Este deschisă în perioada 18 octombrie 2024 – 2 februarie 2025.
Muzeul de Arte Frumoase
De la arta romanică până la primele mișcări avangardiste și cele care le-au urmat, colecția Muzeului de Arte Frumoase din Bilbao reprezintă un ansamblu care cuprinde principalii artiști, stiluri și școli din arta occidentală prin exemple reprezentative – El Greco, José de Ribera, Francisco de Zurbarán, Bartolomé Esteban Murillo, Orazio Gentileschi, Francisco de Goya, Joaquín Sorolla, Mary Cassatt, Paul Gauguin, Ignacio Zuloaga, Francis Bacon, Eduardo Chillida, Antoni Tàpies, Miquel Barceló și Richard Serra.
Între altele, aici poate fi vizitată expoziția „Familia Sota – Arte y mecenazgo”.
Ramón de la Sota y Llano (1857-1936) a fost unul dintre cei mai remarcabili arhitecți ai dezvoltării economice spectaculoase pe care Bilbao și zona sa de influență au cunoscut-o la începutul secolului XX.
Moștenirea familiei Sota, care a jucat un rol important în viața culturală a orașului de la sfârșitul secolului al XIX-lea, nu se reflectă doar în prestigioasa colecție de artă veche și contemporană pe care soții Sota Aburto au adunat-o în casele lor din Bilbao și Getxo. Se reflectă de asemenea în arhitectura pe care au promovat-o, soluții de pionierat pe teritoriul țării, și în participarea activă a câtorva dintre membrii familiei la unele dintre inițiativele care au transformat Bilbao într-o referință culturală internațională. Istoria lor, care a fost marcată de izbucnirea Războiului Civil și de represaliile suferite, celebrează spiritul unei perioade în care colecționarea și mecenatul au avut o influență decisivă în asimilarea culturii moderne.
Expoziția, ce poate fi vizitată până la 13 octombrie, cuprinde lucrări semnate de unii ca Adolfo Guiard, Anselmo Guinea, Ignacio Zuloaga, Francisco de Goya și José María de Ucelay.