Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Muzeul Prado a redevenit cea mai bună destinație culturală din Spania

Muzeul Prado a redevenit cea mai bună destinație culturală din Spania

Muzeul Prado și-a recăpătat poziția de top pe care o ocupă de obicei în lista celor mai bune oferte culturale din Spania, după ce a fost detronat de Muzeul Reina Sofía în 2021.

Studiul „Observatorio de la Cultura” este realizat în fiecare an de Fundación Contemporánea, care consultă sute de profesioniști din sectorul cultural, în acest caz – un total de 405.

Locul al doilea este ocupat acum de Reina Sofía, urmat de Muzeul Thyssen-Bornemisza. Festivalul de Film de la San Sebastian, Muzeul Guggenheim, Teatro Real, CaixaForum, Matadero Madrid, Festivalul de Film de la Malaga și IVAM completează top 10.

Clasamentul cuprinde 102 instituții și activități din Spania. Printre cele mai remarcabile participări în acest an se numără Encuentros de Pamplona 72-22 (locul 37), revenirea Primavera Sound (40), Es Baluard (46) și C3A din Córdoba (48).

Madrid, cea mai bună și inovatoare ofertă culturală

În ceea ce privește comunitățile autonome cu cea mai bună calitate și cea mai inovatoare ofertă culturală, Madrid continuă să fie lider, urmată de Catalonia, care a recâștigat locul al doilea după cinci ani.

Țara Bascilor, Valencia (cu cel mai mare rating din istorie) și Andaluzia completează top 5. Acestea sunt urmate de Galicia și Navarra (ambele cu cele mai mari cote din istorie), de Cantabria și Castilla y León. Progresul comunității Extremadura iese în evidență, ea urcând cinci locuri.

În funcție de oraș, Madrid rămâne pe primul loc. Barcelona a cunoscut o revenire și a urcat pe locul al doilea. Valencia se află pe locul trei, urmată de Bilbao, Malaga și Sevilia (toate trei cu cele mai mari cote de până acum). San Sebastián, Santander, Zaragoza, Valladolid și La Coruña încheie top 10.