Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  City Break Art – Lisabona
lisbon,,portugal,skyline,with,sao,jorge,castle

City Break Art – Lisabona

Capitala Portugaliei, desemnată în 2019 cea mai bună destinație din lume pentru city break, reprezintă alegerea Curatorial.ro pentru „evadarea” din această săptămână.

Recunoscută pentru Mosteiro dos Jerónimos, construită la finalul secolului XV, pentru Arco da Rua Augusta, de unde orașul poate fi văzut în toată splendoarea, pentru Turnul Belém și clădirile acoperite cu faianță colorată, pentru muzee și galerii, Lisabona este plină de mistere culturale.

O capelă barocă, descoperită pe Rua de Sao Juliao, stă în spatele a două uși din sticlă. Nossa Senhora da Oliveira a fost construită în 1762, pe locul unei biserici dărâmate. În zona „teatrală” a Lisabonei, pe Rua Das Portas de Santo Antao, stă un palat maur de secol XVII – Casa do Alentejo – unde s-a aflat primul cazinou, apoi un centru cultural pentru muncitorii din Alentejo. Acum, aici au loc concerte și petreceri.

Societatea Geografică din Lisabona, aflată în apropiere, a fost fondată în 1875 și acum reprezintă un muzeu cu obiecte din fiecare țară din fostul imperiu portughez, din Mozambic până în Macao.

La tot pasul, în Lisabona, apar graffiti. În Chao do Loureiro, parcare etajată din cartierul hip Mouraria, cinci artiști stradali de top au avut mână liberă și rezultatul este, potrivit The Times, o galerie de graffiti – cinci etaje de desene murale.

Pe de altă parte, pentru două-trei zile petrecute aici, Curatorial.ro recomandă vizitarea câtorva expoziții prin care pot fi descoperiți artiști portughezi și proiecte inedite.

Atelier Natália Gromicho

O colecție de 13 picturi monocrome, acrilic în format 90×60 cm, este prezentată de Atelier Natália Gromicho sub numele „Birth of a master”.

Natália Gromicho a studiat pictura la Lisabona. În cei 27 de ani de activitate, a reprezentat Portugalia la câteva expoziții internaționale și a participat în mai mult de o sută de prezentări colective și individuale. Lucrările ei se regăsesc în colecții private sau de stat din Portugalia, Australia, SUA, Brazilia, Italia, Rusia, Franța, Marea Britanie și India.

Gromicho pictează în regim „studio deschis”, permițând oamenilor să o vadă la lucru. Expoziția este deschisă până pe 1 iulie.

Peisajul în practica lui Millet și în poezia lui Baudelaire

Pornind de la o critică făcută de Charles Baudelaire unui tablou de Jean-François Millet în timpul Paris Salon din 1859, expoziția de la Museu Calouste Gulbenkian se concentrează pe trei lucrări pe hârtie din colecția Gulbenkian.

Expoziția este o reflecție asupra peisajului și a locului pe care îl avem în relație cu el.

Cele trei lucrări expuse din Colecția Calouste Gulbenkian sunt: „Landscape at Dusk”, de Jean-François Millet, și două poeme de Charles Baudelaire, puse laolaltă în două ediții ale „Les Fleurs du Mal” (1857). Expoziția este deschisă până pe 25 iulie.

Lucrări din colecția lui Antoine de Galbert, la MAAT

Lucrări din colecția lui Antoine de Galbert, patron al artelor, sunt expuse la MAAT – Muzeul de Artă, Arhitectură și Tehnologie, ca parte a Sezonului Franța-Portugalia 2022.

Sub numele „Traverser la Nuit”, până pe 29 august, sunt prezentate în premieră aici lucrări din importanta colecție a francezului.

Două expoziții la Muzeul Colecției Berardo

„Julião Sarmento. Abstracto, Branco, Tóxico e Volátil” este deschisă până pe 1 iulie, la primul etaj din subsolul Muzeului Colecției Berardo. Tot acolo, până la 1 ianuarie 2023, se află „Dos Pés à Cabeça”, expoziție cu scop educativ.

„Abstracto, Branco, Tóxico e Volátil” este prima expoziție amplă cu lucrări de Julião Sarmento organizată de la moartea artistului, în 2021.

Ea cuprinde un important set de lucrări care i-au marcat cariera, iar selecția a fost făcută de artist împreună cu Catherine David, curatoarea expoziției. Proiectul a fost finalizat cu două luni înainte de decesul lui. Această expoziție cuprinde lucrări ce pot fi considerate explicite din punct de vedere sexual.

Julião Sarmento (n. 1948, Lisabona) a urmat cursurile școlii de arhitectură și pictură din Lisabona, între 1967 și 1974. El a fost unul dintre cei mai renumiți artiști portughezi. S-a reinventat constant, schimbând practicile artistice, cu diverse metode și tehnici, inclusiv fotografie, colaj, desen, performance și film.

Corpul uman, în diverse medii artistice

„Dos Pés à Cabeça” (din cap până în picioare, n.r.) este o expoziție bazată pe reprezentarea corpului în diverse medii artistice. O temă care a inspirat mereu artiștii, corpul reprezintă un interes major pentru copii, lor fiindu-le dedicată această expoziție.

Ea arată cum artiștii moderni și contemporani percep și reprezintă corpul uman. Prezentarea cuprinde lucrări din Colecția Berardo, semnate de unii ca Henri Michaux, Jean Dubuffet, Caetano Dias, Peter Blake, Fernando Lemos, Ângelo de Sousa, Helena Almeida, Georg Baselitz, Keith Haring, Ana Mendieta și Álvaro Lapa.