Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Artǎ   /  City Break Art – Liverpool
aerial,panoramic,view,of,the,liverpool,cathedral,or,cathedral,church

City Break Art – Liverpool

Liverpool, recunoscut drept capitala mondială a muzicii pop, este orașul britanic cu cele mai multe muzee și galerii de artă, în afara Londrei, și are mai mult de 2.500 de clădiri clasificate drept monument.

Portul Liverpool este acum sit inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO, iar orașul este cunoscut de mult timp ca unul al artiștilor și pentru artiști. Curatorial recomandă câteva opriri într-un city break aici.

Dacă Tate Liverpool este închis până anul viitor pentru renovare, muzeul activează – la o dimensiune redusă – în Royal Institute of British Architects (RIBA) North, Mann Island. Aici sunt organizate expoziții temporare și întâlniri cu artiști.

O atracție o poate reprezenta muralul de pe Grafton Street. Din 2019, aici se află o pictură care redă faimoasa copertă a albumului „Abbey Road” al grupului The Beatles, originar din oraș. Cum nu există un membru al trupei în această pictură, rămâne ca trecătorii să le ia locul.

Walker Gallery

Galeria de Artă Walker deține o colecție impresionantă de picturi, sculpturi și artă decorativă care se întinde pe o perioadă de peste șase sute de ani. Găzduind lucrări remarcabile de Rubens, Rembrandt, Poussin și Gainsborough, aceasta este considerată una dintre cele mai prestigioase galerii de artă din Europa.

În afara colecției permanente, poate fi vizitată – până la 25 august – o expoziție inedită a artistului fotograf Magnus Hastings, renumit pentru munca sa cu artiștii travestiți și comunitatea LGBTQ+. El a imortalizat celebrități precum Todrick Hall, Boy George, Luke Evans și Cheyenne Jackson, iar în expoziția de la Walker Art Gallery, intitulată „Queen”, prezintă o selecție a celor mai faimoase fotografii ale lui. În plus, sunt expuse în premieră imagini realizate în dinamicul Pride Quarter al orașului.

În expoziția „National Treasures: Velázquez in Liverpool”, deschisă până la 26 august, piesa centrală este „The Toilet of Venus”, cunoscută ca „The Rokeby Venus”. Lucrarea – împrumutată de National Gallery London – este singurul nud feminin existent realizat de Diego Velázquez și una dintre cele mai cunoscute piese ale maestrului spaniol. Ea e expusă în Walker Art Gallery alături de colecții ale National Museums Liverpool, atât vechi, cât și contemporane.

Anish Kapoor la Catedrală

Catedrala din Liverpool își marchează cea de-a 100-a aniversare prin găzduirea unei expoziții personale a lui Anish Kapoor, până la 15 septembrie.

Intitulată „Monadic Singularity”, aceasta este prima expoziție a artistului indiano-britanic într-o catedrală din Regatul Unit și prima lui expoziție solo majoră în Liverpool de la show-ul din 1983 de la Walker Art Gallery.

Sunt expuse lucrări din ultimii 25 de ani, inclusiv „Sectional Body Preparing for Monadic Singularity” (2015), o sculptură uriașă care nu a mai fost văzută până acum în Regatul Unit, și una dintre sculpturile cinetice din ceară ale lui Kapoor.

Lady Lever Art Gallery

Lady Lever găzduiește o colecție de aproximativ 12.000 de obiecte, inclusiv picturi prerafaelite, ceramică chinezească și unele dintre cele mai rafinate vase Wedgwood din lume.

În prezent, poate fi vizitată – între altele – expoziția temporară „Another View: Landscapes by Women Artists”, care explorează istoria peisajelor realizate de femei artiste britanice. Pornind de la primele reprezentări realizate de artiste amatoare, expoziția trece prin secolele XIX și XX, prezentând modul în care femeile au privit lumea exterioară și modul în care evoluțiile sociale, economice, culturale și de mediu au influențat acest lucru.

La finalul lunii octombrie, va fi inagurată expoziția „Bedazzled”, ce reunește vestimentații elegante din perioada anilor 1920 până în 1980. Expoziția evidențiază evoluția stilului, a măiestriei și a semnificației culturale a ținutelor de seară din ultimul secol.