City Break Art – Tallinn
Tallinn, cu un centru istoric remarcabil înscris în Patrimoniul mondial UNESCO, are numeroase straturi – de la arhitectura veche la cea brutalistă, sovietică, de la cultură gastronomică dinamică la muzee în aer liber, palatul Kadriorg și evenimente de stradă care marchează vremurile medievale.
Curatorial recomandă trei locuri de neratat într-un city break în capitala Estoniei.
KUMU
Kumu (Kumu kunstimuuseum), deschis în 2006, păstrează și interpretează arta estoniană din secolul al XVIII-lea până în prezent. Este unul dintre cele mai mari muzee de artă din nordul Europei și una dintre cele cinci secțiuni ale Muzeului de Artă al Estoniei. În plus, în 2008, a obținut titlul „Muzeul european al anului” din partea Forumului Muzeului European. Numele lui a fost ales în urma unui concurs public. Este o combinație a cuvintelor estoniene „kunst” (artă) și „muuseum” (muzeu). Cuvântul kumu în estonă înseamnă răspuns, zvon sau rumoare.
Vara aceasta, aici poate fi vizitată, pe lângă expoziția permanentă redată în diverse segmente, două expoziții temporare: „Guardians of Morality and Women of Passion: The Image of Sex Work in Estonian Art in the First Half of the 20th Century”, până la 25 august, și „Leonora Carrington”, la centenarul Suprarealismului, deschisă până în 3 noiembrie, în Kumu Project Space, cu șapte picturi ale artistei din perioada mexicană.
În curtea muzeului se află, până la sfârșitul lunii septembrie, expoziția „Earth Potential” a artistei Katja Novitskova (n. 1984), care explorează relația dintre știință, tehnologie, ficțiune și cultura noastră bazată pe imagini. Expoziția a fost produsă inițial de Public Art Fund, New York și a fost expusă în 2017 în City Hall Park din New York. A constat din 7 sculpturi și a fost curatoriată de Emma Enderby. Ulterior, patru sculpturi au fost aduse în Estonia și expuse în fața Kai Art Center din Noblessner – aceleași sculpturi au ajuns acum în curtea Kumu.
EKKM
Muzeul de Artă Contemporană din Estonia (EKKM) găzduiește până la 1 septembrie expoziția internațională de grup „Down in the Bog – Sporulation”, în cadrul căreia 20 de artiști și grupuri artistice, designeri și oameni de știință încurajează vizitatorii să se gândească la ecosistemele turbăriilor și să colaboreze cu acestea.
Sezonul se încheie, în decembrie, cu o expoziție solo Ene-Liis Semper, scenograf și regizor de scenă din Tallinna care a câștigat recunoașterea internațională pentru instalațiile și lucrările video create în anii 1990 și 2000. Cea mai recentă expoziție personală a lui Semper la Muzeul de Artă Kumu a avut loc în 2011. Pentru expoziția care va fi deschisă la EKKM în 20 septembrie, Semper construiește un mediu de lucrări noi, amestecând diferite discipline.
Fotografiska Tallinn
„In Bloom”, deschisă până în 27 octombrie, este un amestec de fotografie contemporană, video, sculptură și instalații ce evidențiază locul naturii în arta contemporană. Frumusețea, bogăția, fragilitatea și diversitatea naturii sunt reprezentate de 17 artiști contemporani internaționali, toți fiind interesați să înțeleagă, să descopere și să se exprime în această lume.
Expun Alfredo De Stefano (Mexic), Cig Harvey (Regatul Unit), David Ụzọchukwu (Germania), Djeneba Aduayom (Statele Unite), Xuebing DU (Statele Unite), Santeri Tuori (Finlanda), Brendan Pattengale (Statele Unite), Ori Gersht (Regatul Unit), Catherine Nelson (Australia), Esther Teichmann (Regatul Unit), Helene Schmitz (Suedia), Lori Nix & Kathleen Gerber (Statele Unite), Yan Wang Preston (Regatul Unit), Inka & Niclas (Suedia) și Heikki Leis (Estonia).
Marea expoziție de vară „In Bloom” marchează și cea de-a cincea aniversare a Fotografiska Tallinn.
Până în 8 septembrie, muzeul găzduiește alte trei expoziții de fotografie semnate Wang Chen, Rinko Kawauchi, care prezintă lucrări recente realizate în tehnici combinate, și Kary H. Lasch, cu lucrări de la jumătatea secolului trecut în care sunt imortalizați unii ca Pablo Picasso, Sophia Loren, Salvador Dalí și Brigitte Bardot.