Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  City Break Art – Vilnius
beautiful,autumn,panorama,of,vilnius,old,town,with,colorful,hot

City Break Art – Vilnius

Vilnius, capitala Lituaniei, se remarcă prin arhitectura orașului său vechi, un amestec de gotic, renascentist și baroc, care stă ca mărturie a 700 de ani de istorie, considerat unul dintre cele mai mari și mai bine conservate orașe vechi din Europa. De asemenea, el este inclus în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Este una dintre puținele capitale din lume care permite baloanelor cu aer cald să îl survoleze și e una dintre cele mai verzi capitale europene.

Supranumit „Punctul G al Europei”, orașul este o destinație potrivită pentru un city break, în care pot fi vizitate muzee, galerii de artă, parcuri, monumente istorice precum Turnul Gediminas și Castelul din insula Trakai. Nu trebuie ratat Užupis – cel mai mic cartier din Vilnius, separat de orașul vechi de râul Vilnelė (Vilnia). Dacă la începutul anilor 1990, Užupis era o zonă problematică, în prezent este un cartier frumos al artiștilor și antreprenorilor.

Muzeul Național de Artă al Lituaniei

Muzeul Național de Artă al Lituaniei, cu nouă galerii, deține colecții ce au fost acumulate de-a lungul unei perioade lungi de timp și a unei istorii complicate a țării, începând cu 1907. În prezent, are un sfert de milion de exponate. Întreaga colecție, cu lucrări de artă națională și străină valoroase, este grupată în trei colecții principale: Arte plastice, Artă aplicată și Artă populară.

Expoziția colecției de artă lituaniană este împărțită în capitole tematice – „Explozie”, „Proiecte de modernizare”, „Criză și revoltă”, „Transformare” și „Contemporanul: Critică și imaginație”. Aceasta prezintă arta lituaniană din a doua jumătate a sec. al XX-lea și din sec. al XXI-lea în contextul evoluțiilor politice, sociale și culturale locale și internaționale epocale.

O expoziție temporară, ce poate fi vizitată până în 6 octombrie, este „Promises”, cu lucrări ale artistei lituaniene Rūtė Merk, portrete care provin din impresiile ei, din amintiri fragmentate și dintr-o arheologie specifică a culturii digitale.

Muzeul MO

Muzeul MO, inițiativă privată a oamenilor de știință și filantropilor lituanieni Danguolė și Viktoras Butkus, a funcționat ca un muzeu de artă fără pereți timp de aproximativ zece ani, până în 2018. Colecția de aproximativ 6.000 de piese moderne și contemporane conține importante opere de artă lituaniene din anii 1960 până în prezent. În anul 2011, colecția a fost recunoscută oficial ca fiind de „importanță națională”.

Trei expoziții temporare pot fi vizitate aici. „We Don’t Do This. Intimitate, norme și fantezii în arta baltică”, deschisă până în 8 septembrie, explorează modificările în reprezentările de gen, familie și sexualitate, marcate de relaxarea și reinstaurarea normelor de-a lungul erei sovietice și după aceea.

„Down the Rabbit Hole” analizează fenomenele păgânismului, spiritualității și conspirației prin diverse lucrări de artă realizate de artiști baltici. Poate fi vizitată până în 3 noiembrie.

Instalația „Embodied Emotions”, găzduită de muzeu până la finalul anului, extinde limitele corpului vizibil și utilizează sunetul pentru a explora relația dintre senzațiile fizice și emoții.

Kazys Varnelis House-Museum

Casa-muzeu a artistului și colecționarului lituanian emigrat Kazys Varnelis (1917 – 2010) cuprinde mai mult de 40 de spații de expoziție care combină arte grafice antice, hărți, sculptură și pictură vest-europeană, mobilier istoric și opere de artă asiatice, precum și compoziții de artă optică proprii lui Varnelis. Aici se află singurele exemple din Lituania de gravuri ale artistului spaniol Francisco Goya, din celebrul ciclu „Los Caprichos” (1798); celebra hartă Radziwill din 1631 a Marelui Ducat al Lituaniei; impresionante capodopere alb-negru de artă optică, inclusiv lucrarea „Convex și concav”; exemple de mobilier modernist.

Până la finalul anului, aici poate fi vizitată și o expoziție temporară de fotografie, „Cityscapes”, cu lucrări realizate de artistul lituanian exilat Algimantas Kezys (1928 – 2015) ce surprind peisaje urbane din America de Nord – Chicago, New York, Vancouver.

Ca picturile lui Kazys Varnelis, lucrările lui Kezys se disting prin contraste izbitoare și jocul umbrelor, cu o atenție deosebită acordată structurii compoziționale și ritmului.