Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Cobzari și constructori de instrumente, în expoziție la Muzeul Național al Țăranului Român
expo ghizunariu mntr, curatorial.ro

Cobzari și constructori de instrumente, în expoziție la Muzeul Național al Țăranului Român

Cobzari și constructori de instrumente reali și fictivi se regăsesc într-o expoziție în Sala Noua Galerie de la Muzeul Național al Țăranului Român.

„Ghizunariu” va fi vernisată pe 23 noiembrie, la ora 19:00, și va putea fi vizitată până pe 8 ianuarie.

Cobzarii din mediul tradițional românesc au rămas extrem de puțini. Generația vârstnică a lăutarilor a fost „depășită” de apariția acordeonului, acum un „clasic” și el, „depășit” la rândul său de instrumentele moderne electronice cu claviaturi. Din cobză a mai rămas aproape doar un style, un sunet construit digital, stocat în memoria unui sintetizator-aranjor, instrumentul real fiind prezent mult mai rar în muzicile satului contemporan.

Ghizunariu a fost un constructor de cobze, poreclit astfel din motive necunoscute. Figura sa a rămas vie mai mult prin poveștile celor care i-au fost vecini sau clienți. În expoziție, „Ghizunariu” devine un personaj multiplu – reprezentând lăutari și constructori de instrumente, reali și fictivi.

Conceptul curatorial îi aparține lui Sașa-Liviu Stoianovici.

Expoziția va putea fi vizitată la Sala Noua Galerie de marți până duminică, între orele 10:00 și 18:00.