Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Colecția lui Paul Allen, record mondial. Seurat și Cézanne, cele mai valoroase loturi
seurat, les poseuses, colectie allen, christies, curatorial.ro

Colecția lui Paul Allen, record mondial. Seurat și Cézanne, cele mai valoroase loturi

Prima parte a licitației colecției de artă a lui Paul Allen, co-fondator Microsoft, a stabilit un record mondial. Vânzarea de la Christie’s a cuprins 60 de loturi. Toate au fost adjudecate, pentru un total de 1,5 miliarde de dolari, cu taxe.

O a doua tranșă, cu alte aproximativ 100 de lucrări de pictură și sculptură, va face obiectul unei licitații programate pentru 10 noiembrie.

Totalul obținut pe 9 noiembrie, la New York, conferă setului titlul de „colecția vândută cel mai scump la o licitație”. A depășit totalul stabilit de colecția Macklowe, la începutul acestui an, la Sotheby’s – de 922 de milioane de dolari, care preluase titlul de la colecția Rockefeller, vândută la  Christie’s, în 2018, pentru 835 de milioane de dolari.

Cele mai valoroase loturi au fost „Les Poseuses, Ensemble (Petite version)”, de Georges Seurat (foto), și „La Montagne Sainte-Victoire”, de Paul Cézanne. Ele au fost vândute pentru sume record de 149,2 milioane de dolari, respectiv 137,7 milioane de dolari.

paul cezanne, la montagne sainte victoire, christies, curatorial.ro

Paul Cézanne, La Montagne Sainte-Victoire

„Verger avec cyprès”, de Vincent van Gogh, a fost vândut pentru 117 milioane de dolari, stabilind un nou prag pentru o lucrare a acestui artist.

„Maternité II” a stabilit un record pentru Paul Gauguin. Lucrarea a fost vândută pentru 90 de milioane de dolari.

În total, pe 9 noiembrie, au fost stabilite 20 de recorduri de artist, de la Gustav Klimt („Birch Forest”, 105 milioane de dolari) la Andrew Wyeth („Day Dream”, 20 de milioane de dolari).

Suma obținută în urma vânzării acestei colecții, estimată inițial de Christie’s la 1,38 miliarde de dolari, va fi donată cauzelor filantropice înființate de Allen înainte să moară, în 2018, la vârsta de 65 de ani.