Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Comori de la Vatican, inclusiv o tapiserie de secol XVI după „Cina cea de Taină” a lui Leonardo, într-o prezentare rară în Italia
tapiseria cina cea de taină, palazzo venaria

Comori de la Vatican, inclusiv o tapiserie de secol XVI după „Cina cea de Taină” a lui Leonardo, într-o prezentare rară în Italia

Comori de la Vatican, inclusiv o tapiserie din secolul al XVI-lea după „Cina cea de Taină” a lui Leonardo, care rareori părăsește Sfântul Scaun, sunt incluse într-o expoziție la Palatul Venaria (Reggia di Venaria Reale), în apropiere de Torino, deschisă până pe 18 iunie.

Tapiseria este unul dintre punctele cheie ale expoziției „În umbra lui Leonardo”, care explorează ritualul de Joia Sfântă de la curtea papală. Acestei tapiserii i se alătură baldachinul țesut al tronului Papei Clement al VII-lea, creat de renumitul țesător de tapiserie flamand Pieter Van Aelst, de asemenea împrumutat de la Muzeele Vaticanului.

Așa cum sugerează titlul expoziției, tapiseria „Cina cea de Taină” este o copie a picturii murale realizate de Leonardo în refectoriul bisericii Santa Maria delle Grazie din Milano. Țesută din mătase acoperită cu aur și argint, tapițeria a fost un cadou de nuntă oferit de regele Francisc I al Franței papei Clement al VII-lea, atunci când fiul primului s-a căsătorit cu nepoata celui de-al doilea, Catherina de Medici. Lucrările la tapiserie au început probabil la sfârșitul anilor 1510.

Expoziția recreează decorul tradițional al ritualului de Joia Sfântă în maiestuoasa Sală Ducală a Palatului Apostolic din Vatican și, mai apoi, în Catedrala Sfântul Petru.

„În umbra lui Leonardo” cuprinde și picturi din secolul al XVIII-lea cu ritualul, litografii din secolul al XIX-lea și două desene inedite din colecția Muzeelor Vaticanului.