Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Comori egiptene se îndreaptă spre Melbourne pentru o expoziție blockbuster în 2024
artefact, egipt, the trustees of british museum

Comori egiptene se îndreaptă spre Melbourne pentru o expoziție blockbuster în 2024

Mai mult de cinci sute de comori egiptene, sculpturi colosale, opere de artă din morminte regale și obiecte de uz cotidian sunt împrumutate de la British Museum pentru o mega-expoziție deschisă în Melbourne anul viitor.

Expoziția organizată de National Gallery of Victoria în 2024 din seria „Winter Masterpieces”, intitulată „Pharaoh”, va fi inaugurată în iunie – va prezenta sute de artefacte din colecția permanentă a British Museum, exclusiv la Melbourne, în cel mai mare împrumut internațional pe care instituția londoneză l-a făcut vreodată.

Anunțul vine în contextul în care Australian Museum din Sydney se pregătește să lanseze în noiembrie „Ramses and the Gold of the Pharaohs”, o expoziție (fără legătură cu cea de anul viitor) cu 181 de artefacte din timpul domniei lui Ramses al II-lea.

O bună parte din atracția exercitată de Egipt este dată de bogăția arheologică. Acest lucru se datorează naturii conservării sale, a explicat curatorul expozițiilor internaționale itinerante de la British Museum, dr. Marie Vandenbeusch, care ajută la organizarea expoziției NGV, potrivit The Guardian.

Nicio piesă cu proveniență contestată

„Pharaoh” va cuprinde întregul parter al NGV. Va prezenta arhitectură și sculpturi masive, inclusiv un perete de calcar reasamblat dintr-un mormânt mastaba din Vechiul Regat, sculptat cu texte hieroglifice, și un pumn de 1,5 tone și 1,5 metri lățime al lui Ramses al II-lea, un fragment dintr-o statuie colosală concepută pentru a transmite imensitatea și puterea faraonului.

Curatoarea a subliniat că „nu există piese cu proveniență contestată în această expoziție”, dar a afirmat că instituții precum British Museum și NGV – „marile case” ale prezentului, care își păstrează prada – ar putea să dea socoteală la un moment dat.

„Pharaoh”, expoziția „Winter Masterpieces”, va fi deschisă între 14 iunie și 6 octombrie 2024 la National Gallery of Victoria din Melbourne.

Foto: Ostracon (calcar) înfățișându-l pe Khnummose venerând-o pe zeița șerpilor Meretseger, Deir el-Medina, Egipt. Dinastia a 19-a-20-a, aproximativ 1295 – 1069 î. e.n. înălțime de 16,5 cm, lățime 20,2 cm (c) The Trustees of the British Museum